„Naše kolo veselo“okupilo u Petrinji male čuvare baštine „Naše kolo veselo“okupilo u Petrinji male čuvare baštine
PETRINJA – Male čuvare folklorne baštine okupila je u Petrinji ove subote Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva „Naše kolo veselo“ koju šestu godinu zaredom organiziraju... „Naše kolo veselo“okupilo u Petrinji male čuvare baštine

PETRINJA – Male čuvare folklorne baštine okupila je u Petrinji ove subote Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva „Naše kolo veselo“ koju šestu godinu zaredom organiziraju Folklorni ansambl „Petrinjčica“ i Pučko otvoreno učilište „Hrvatski dom“Petrinja.

„Kao i svake godine, tako i ove, u trećem mjesecu, imamo smotru dječjeg folklornog stvaralaštva koju po šesti put održavamo pod nazivom „Naše kolo veselo“. Ne može ni biti drugačije, nego veselo, kad su naša djeca u pitanju. Svake godine, uz nas domaćine iz FA „Petrinjčica“, imamo i naša domaća petrinjska, ali i gostujuća društva. I ove godine s nama je Gradski dječji zbor HPD-a „Slavulj“. Gosti su nam došli iz Volodera i Gušća. Tu su nam i naša draga djeca iz Hrastovice i Mošćenice te osnovnih škola iz Gore i Jabukovca. Ukupno sedam skupina koje će izvesti osam točaka programa. Uglavnom, predstavit će se folklorom kraja iz kojeg dolaze. Primjerice, gosti iz Volodera dolaze nam iz Moslavine, pa će se i predstaviti pjesmama i plesovima tog kraja. Mislim da će se večeras naša petrinjska publika koja inače zna biti i malo zahtjevna, oduševiti i uživati u pjesmama i plesu naših najmlađih i najljepših anđela“, rekao je ravnatelj Hrvatskog doma i voditelj FA „Petrinjčica“, Milan Herceg.

Smotra je i ove godine organizirana pod pokroviteljstvom Grada Petrinje. U ime Grada i gradonačelnika Darinka Dumbovića, izvođače i publiku pozdravila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb. Istaknula je kako Grad pomaže rad svih udruga, a kako smo Grad-prijatelj djece, posebno vesele ovakve udruge koje njeguju rad s najmlađima.

„Drago mije da smo danas na već šestoj smotri dječjeg folklornog stvaralaštva „Naše kolo veselo“, jer tako čuvamo našu tradiciju, naše običaje i to je jako važno. Ustvari, to je prevažno u ovom svijetu kad se sve želi predstaviti kao „globalno selo“, bez identiteta, bez boje, mirisa i okusa. Upravo to naši mali prenose – prenose našu tradiciju, naše običaje, naše vezove, pjesmu i što je najvažnije – naš hrvatski jezik“, rekla je Kaleb.

Već na početku programa, dlanove publike dobro su zagrijali članovi Gradskog dječjeg zbora HPD- a „Slavulj“ pjesmicama o psu Bucku i zoološkom vrtu koje su izveli pod ravnanjem svoje voditeljice Vesne Brebrić i uz glazbenu pratnju Marija Augustića.

Na pozornicu su potom izišli domaćini – najmlađi članovi Folklornog ansambla „Petrinjčica“. Plesači i pjevači koje uvježbavaju Marija Gorup i Snježana Kožić, uz pratnju najmlađih tamburaša koje vodi Ivan Kleković, izveli su „Naše kolo veselo“.

Gosti iz Volodera, članovi KUD-a „Moslavec“ u Petrinju su stigli sa svoje dvije grupe – mlađom i malo „starijom“ dječjoj skupinom. Mlađa skupina (djeca predškolske dobi i prvog razreda osnovne škole) sa svojom plesnom voditeljicom Matejom Mihinac i voditeljem tamburaša Brankom Pastulom predstavila su tradicionalne moslavačke dječje igre „Cinka“ „Ova krava nema gospodara“ i „Koka i pilići“, a izveli su i pjesmu „Ja posijah lan“.

Na smotri „Naše kolo veselo“ redovno nastupa HKUD Mošćenica koji veliku pozornost poklanja upravo radu s najmlađima, pa danas u svojim redovima okuplja 50-ak djece u dobi od 5 do 14 godina. Koreografkinje i voditeljice Dječje skupine su Seliha Ferenčak i Ivana Lipovac, a tamburaše uvježbava Ivan Kleković. Mali Mošćeničani izveli su splet posavskih, slavonskih i bunjevačkih pjesama i plesova.

Svake godine na smotri „Naše kolo veselo“, od samih njezinih početaka, sudjeluju i učenici, članovi folklornih skupina dviju škola – „Ivan Goran Kovačić“ Gora i OŠ Jabukovac. Sa svojom voditeljicom, učiteljicom glazbene kulture Majom Ostojić, zajedno su izveli nekoliko tradicionalnih pjesama poput „Teče, teče“, „Vesela je šokadija“ i „Petrinja je lepi grad“, a u dijelu u kojem su instrumentalisti na violini, harmonici i klavijaturama odsvirali nekoliko pučkih pjesama, pridružili su im se i učenici drugih petrinjskih osnovnih škola.

Uslijedio je potom još jedan nastup gostiju iz Volodera. Starija dječja skupina KUD-a „Moslavec“ s plesnom voditeljicom Jasminkom Bartolić i voditeljem tamburaša Brankom Pastulom izvela je koreografiju „Idemo se igrati svadbe“ kojom su moslavačke svadbene običaje pokazali kroz dječju igru.

Ponosni na svoje male folkloraše su i članovi KUD-a „Hrastovička gora“ iz Hrastovice, koje je prošle godine obilježilo 90. obljetnicu svog postojanja. U njihovoj Dječjoj skupini, pod vodstvom plesne voditeljice Antonije Harambašić, marljivo vježba petnaestak djevojčica i jedan dječak. Na smotri „Naše kolo veselo“ izveli su tradicionalne pjesme i plesove „Majka Mari kose plela“, „Gdje si bila curice“, „Kruška, jabuka, šljiva“  i „Staro sito i korito“.

Završnica smotre pripala je gostima iz Gušća, najmlađim članovima KUD-a „Donja Posavina“, osnovanog 2017. godine. Danas ovo društvo broji pedesetak članova, uglavnom djece između 4 i 14 godina, koja pod vodstvom Marice Čavrak izvode pjesme i plesove Donje Posavine. Iza sebe već imaju zapažene nastupe na različitim smotrama, između ostalog i na 52. Đakovačkim vezovima, a u Petrinji su izveli „Zvjezdice Danice“, „Seljančice malena“, „Ja sam sirota“, „Hopa – cupa, skoči“, „Ja posijah repu“, „Stari sito“ i „Šetajuće kolo“.

Sudionicima smotre dodijeljena su priznanja, a svima je na kraju u ime organizatora i domaćina zahvalio Milan Herceg, ravnatelj POU Hrvatski dom i voditelj FA „Petrinjčica.

„Nitko nam ne može reći da folklor nema budućnost. Upravo i ova šesta Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva pokazuje da imamo puno djece, puno mladih koji će nastaviti našu tradiciju, očuvati našu baštinu, naše običaje. Nadam se da ćemo dogodine na Smotri ugostiti još više djece. Želim vam radosne predstojeće uskrsne blagdane, a ljubitelje folklora pozivam da nam se 25. svibnja pridružite i na našoj 20. jubilarnoj Večeri folklora u Petrinji“, rekao je Herceg koji na početku večeri nije znao da će mu ovogodišnja smotra „Naše kolo veselo“ostati u posebnom sjećanju zbog još jednog razloga. Tijekom programa stigla mu je naime vijest da je dobio unuka i postao ponosni djed. „Dobili smo još jednog budućeg folkloraša“, našalila se voditeljica programa Marela Morić.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.