Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
muzealizacija04062020gore

Nastavljeno postavljanje interpretacijskih ploča u Petrinji, postavljeno novih 14

PETRINJA – Projekt muzealizacije na području Petrinje je nastavljen postavljanjem novih interpretacijskih ploča, a samo danas je postavljeno 14 interpretacijskih ploča u užem centru Petrinje, pojasnila je Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice grada Petrinje.

„Do sada smo izradili 54 interpretacijske ploče koje postavljamo na pročelja zgrada u sklopu kulturno-povijesne cjeline u Petrinje. Na njima stoje priče o povijesti građevine i o povijesnim osobama, ličnostima koje su tu djelovale, živjele, također i o osobama koje su se bavile umjetnošću i ostavile traga u kulturnom stvaralaštvu grada Petrinje“, rekla je Držaj te dodaje kako im je cilj provoditi i dalje ovaj projekt jer i dalje kontinuirano istražuju bogatu povijest grada te im je želja interpretirati što više naše bogate povijesti.

„Projekt se nastavlja kako dolazimo do novih spoznajama, kako nešto novo istražimo. Cilj nam je također interpretirati i spomenike na području Petrinje. Primjerice, imamo na Trgu Stjepana Radića spomenik Stjepanu Radiću, ali malo tko zna kada je on postavljen, tko ga je izradio i slično. Samo trebamo još se usuglasiti u kojoj formi bi bila ta interpretacija“, dodala je Držaj.

Idejno rješenje za interpretacijskih ploča je izradio akademski slikar Davor Žilić. „Na tim pločama nalazi se tekst na hrvatskom i engleskim jezikom sa QR kodom koji vas povezuje sa našom mrežnom stranicom, gdje u tekstu, odnosno o građevini možemo pronaći više informacija. Također postavljeni su grb Grada Petrinje i znak Turističke zajednice grada Petrinje, list lipe Ilirke“, istaknula je Držaj.

Jednu od novih interpretacijskih ploča postavio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je izrazio zadovoljstvo što je projekt muzealizacije nastavljen. „Nastavljen je na sreću i zadovoljstvo svih nas u Petrinji koji se uvijek veselimo svakoj zgradi koja je novoobnovljena i koja pokazuje jednu baštinu, vrijednost, tradicionalnu vrijednost, što je Petrinja kroz povijest bila i kako se izgradila. Znamo da se manje-više dosta toga devastiralo, i uvijek nas veseli kada jedna nova zgrada dobije tu jednu interpretacijsku priču koja pokazuje ustvari tu vrijednost“, istaknuo je Dumbović te se zahvalio Turističkoj zajednici grada Petrinje što je 2016.godine pokrenula ovaj projekt muzealizacije u gradu, jer smatra kako svaka interpretacijska ploča priča bogatu povijest Petrinje, što našem gradu daje jednu trajnu vrijednost.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X