Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
uspješniroditeljinaslov

Naučimo biti uspješniji roditelji

PETRINJA – „Naučimo biti uspješniji roditelji“, naziv je predavanja koje je ove srijede Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja organiziralo u objektu „Izvor“ Dječjeg vrtića Petrinjčica, za djelatnike vrtića i roditelje njegovih malih polaznika.

„Predavanje održavamo u okviru programa „Škola Ne-ovisnosti“ koji Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj provodi već šestu godinu zaredom pod pokroviteljstvom, odnosno uz potporu Sisačko-moslavačke županije. Ono se odvija, kao što bi i trebalo, u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti i to nam je u ovom obilježavanju nekako središnji događaj na koji smo vrlo ponosni. Predavač Marko Tomičević, doktor, dječji i adolescentni psihijatar, voditelj Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju NPB „Dr.Ivan Barbot“Popovača održat će predavanje na temu „Naučimo biti uspješniji roditelji“, najavio je psiholog Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj.

Napominje kako je tema predavanja vrlo aktualna. Objasnio je i zašto.

„Zato što danas kad radimo na prevenciji ovisnosti svih drugih štetnih, destruktivnih, nepoželjnih oblika ponašanja, krećemo vrlo rano, krećemo od najranije dobi, krećemo od vrtićke dobi. Zato nam je jako važno i da je doktor Tomičević danas s nama. To je nastavak jedne jako lijepe, uspješne, ja bih čak rekao, „za udžbenik“ uspješne suradnje njega, Poliklinike i Savjetovališta. Velika nam je čast što je  s nama i bit će zanimljivo čuti njegovo predavanje uz jedan interaktivan odnos s roditeljima i odgajateljima.“

Univerzalnog „čarobnog štapića“ za odgoj djece nema, jer svako je dijete priča za sebe. Ipak, stvaranje lijepih uspomena na djetinjstvo, možda je najbolja popudbina koju nam roditelji, odgajatelji i učitelji mogu dati za kasniji život, kaže predavač, doktor Marko Tomičević.

„Danas ćemo govoriti o tome kako možemo sebe poboljšati da bismo mogli stvoriti bolji kontekst odrastanja naše djece. Što to znači? Negdje sam pročitao da biti roditelj znači stvarati kvalitetne i lijepe uspomene za našu djecu, jer nekako te uspomene su ono što nam ostaje kroz život i djeca će kroz te uspomene biti bolji ljudi. Mi smo kao roditelji taj prvi ulaz u svijet odraslosti – kroz nas oni uče savladavati stvarnost i svijet oko sebe.“

Djeca često uče oponašanjem, imitirajući svoje odrasle uzore: „To je jedan od načina. Drugi je da oni sami dožive emotivna iskustva, pa i ona koja su teška, ali da ih uspiju savladati“, kaže Tomičević.

Što je to u čemu možda griješi današnja generacija roditelja – postoje li neki problemi u odgoju specifični baš za vrijeme u kojem živimo?

„Ne mogu sad to reći sa stajališta nekakvog stručnjaka, jer to je ipak dio onog nekog, ajmo reći pedagoškog i edukacijsko-rehabilitacijskog dijela, ali ja mogu reći da je kroz određeni period bio popularan onaj popustljiv roditeljski stil koji se baš i nije pokazao najpogodnijim, tako da vjerojatno današnje generacije imaju priliku to popraviti.  Imamo priliku stvoriti jedno bolje ozračje za odrastanje naše djece, prije svega bez nasilja.“

Djeci je potrebno dati nekakav „okvir“, nekakva pravila, ali to treba postići ustrajnošću i odlučnošću, a ne nasiljem“, naglasio je Tomičević na predavanju koje su odgajateljice i roditelji vrtićkih mališana sa zanimanjem pratili.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X