Ne zaboravite pomaknuti kazaljke – prelazimo na zimsko računanje vremena Ne zaboravite pomaknuti kazaljke – prelazimo na zimsko računanje vremena
U nedjelju, 28. listopada u 3 sata ujutro završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena. Kazaljke se pomiču za jedan sat unatrag, tako da... Ne zaboravite pomaknuti kazaljke – prelazimo na zimsko računanje vremena

U nedjelju, 28. listopada u 3 sata ujutro završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena. Kazaljke se pomiču za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata računaju kao 2 sata. Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u ožujku iduće godine.

Povratkom na zimsko računanje vremena, električna energija utrošena od 7 do 21 sat obračunava se prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi (NT).

Također, u razdoblju zimskog računanja vremena, vozači moraju i za vrijeme vožnje danju na svojim vozilima upaliti dnevna, odnosno kratka svjetla.

Nedjeljno pomicanje kazaljki unatrag, možda je i jedno od posljednjih. Europska je komisija 12. rujna 2018. predložila ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju u 2019., a svim zemljama članicama, pa tako i Hrvatskoj, prepuštena je odluka hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Odluku trebaju donijeti do travnja 2019. (Hrvatska tu odluku još nije donijela).

Posljednje obavezno pomicanje kazaljki sata na ljetno računanje vremena bit će tako 31. ožujka 2019. godine. Zemlje članice koje izaberu zimsko računanje vremena, kazaljke će pomicati još jednom, zadnje nedjelje u listopadu 2019.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.