„Nemamo pravo zaboraviti“ (Video) „Nemamo pravo zaboraviti“ (Video)
PETRINJA – Učenici i djelatnici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Gore bili su organizatori izložbe povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pod... „Nemamo pravo zaboraviti“ (Video)

PETRINJA – Učenici i djelatnici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Gore bili su organizatori izložbe povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pod nazivom „Nemamo pravo zaboraviti“.

„Ove godine smo odlučili, na jedan sasvim drugačiji način, organizirati obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i odati pijetet svim žrtvama i herojima našeg obrambenog Domovinskog rata. Posjetitelji su mogli vidjeti izložbu s replikama mjesta sjećanja, tako je to zapravo ujedno i jedan projekt koji je nastajao kroz pet godina. Prve godine izradili smo repliku Vodotornja, druge godine Vodotornju se pridružila i replika vukovarske ratne Bolnice koja je zbrinjavala u ono vrijeme, tijekom tromjesečne okupacije Vukovara, na tisuće ranjenih branitelja, a isto tako u civilnih žrtava. Treće godine Vodotornju i Bolnici pridružili smo stabljike kukuruza koje simboliziraju, kukuruzni put, odnosno Put spasa, četvrte godine tu se našlo i Memorijalno groblje i u konačnici, znači, danas se predstavljamo zaokruženom  tematikom, a to je izrađeni Bijeli križ koji se nalazi na obali Dunava. Izložba je otvorena danas, obzirom da je nastavni dan, a sutra neradni i jedan dan ranije mi iskazujemo pijetet svim žrtvama na području cijele Hrvatske, ali evo obzirom da smo u tome mjesecu s naglaskom na Vukovar.“ – kazala je Nikolina Sukalić Rom, učiteljica povijesti u gorskoj školi.

Izložbu su, u maloj dvorani Hrvatskog doma, posjetili i brojni učenici petrinjskih osnovnih škola, a u ime Grada Petrinje i zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb, koja je naglasila svoje utiske: „Mogu reći da su utisci lijepi najprije, ali i ponosni. Evo, mlada generacija predvođena svojom ravnateljicom i nastavnicima iz škole priredila je jednu predivnu izložbu prikazujući objekte iz Vukovara koji su najviše stradali, u vidu maketa koje su odlično, plastično urađene i uistinu imate osjećaj baš da prolazite etapama stradanja Vukovara i dobro je da je tako povezati Vukovar i Petrinju, dva grada koja su najviše stradala u Domovinskom ratu.“

Na kraju, svi učenici i djelatnici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Gore, na dječjem igralištu ispred Hrvatskog doma, u zrak su pustili 120 balona u bojama hrvatske zastave na kojima su bile ispisane njihove poruke mira.

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.