Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ICBBNocmuzeja

Noć muzeja u Interpretacijskom centru baštine Banovine u znaku obiteljske zbirke Bešlić

PETRINJA – Interpretacijski centar baštine Banovine i ove se godine priključila manifestaciji Noć muzeja. Kako nam otkriva ravnateljica ovog Centra Martina Mladenović, za sve posjetitelje su pripremili prezentaciju projekta Digitalizacija zavičajne zbirke obitelji Bešlić.

„Radi se o zbirci keramike i metala koju smo zaštitili pri Ministarstvu kulture, imali smo pomoć Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Odjela u Sisku i obiteljsku zbirku Bešlić smo popisali i registrirali u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kako je zbirka popisana i službeno priznata, sljedeći korak nam je bio digitalizacija samih predmeta, što je podrazumijevalo profesionalno fotografiranje svakog predmeta i izrodilo on-line katalogom koji smo već postavili na našu web stranicu, ali bi ju danas predstavili široj javnosti“, otkriva Mladenović.

Uz sve navedeno, izradili su i dvije igrice koje se sastoje od predmeta iz zbirke. „Radi se o klasičnom Memoryju, igri pamćenja parova i Candy crash saga, takozvana slagalica, gdje opet od predmeta iz zbirke igrate se i nadamo se pamtite te predmete koji čine našu zbirku. U slagalici imamo sedam predmeta koji se skupljaju u nizovima i redovima, dok nam Memory ima osam razina, tako da donosi 50-tak predmeta koji se izmjenjuju u tim parovima i dok se igra mozak i pamti najbolje kroz zabavu“, ističe Mladenović.

Podsjeća kako je ulaz na ovu večerašnju manifestaciju besplatan, a u Noći muzeja sudjeluju od 2016.godine kada je Interpretacijski centar baštine i Banovine osnovan. „Izložbe se mogu pogledati svakog dana u radno vrijeme Centra od 8 do 16 sati, osim srijedom kada radimo popodne od 12 do 20 sati. Surađujemo sa školama i vrtićima koji nas povremeno posjećuju, naravno da smo otvoreni svima koje zanima išta što pripremimo. Ako prolazite kraj nas, uđite unutra, ljubazno ćemo vas dočekati, pokazati vam što trenutno imamo u postavi i razveselit ćemo se svakome tko nas posjeti“, dodaje Mladenović.

Projekt Digitalizacije zavičajne zbirke Bešlić financiralo je Ministarstvo kulture kroz svoj Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019.godinu. Promocija navedenog projekta će biti održano dakle večeras u sklopu Noći muzeja u Interpretacijskom centru baštine Banovine s početkom u 19 sati i 30 minuta. Podsjetimo, oni se nalaze u Ulici Matije Gupca 31 u Petrinji.

Za sam kraj, Mladenović najavljuje kako će već 12.veljače održati još jedno zanimljivo događanje, a to je promocija Etno bojanke Kulturno-umjetničkog društva Pokupljanka iz Bresta Pokupskog, treća po redu njihova Etno bojanka.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X