Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
sigurnostpromet

Obilježava se Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

PETRINJA – Hrvatski sabor je prošle godine 21.listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa, što znači kako se ove godine ovaj Nacionalni dan obilježava po prvi puta. Kako ističu iz Policijske postaje Petrinja, dobro poznate pandemijske okolnosti ne dozvoljavaju provođenje svih aktivnosti koje su prvotno planirali, ali će svejedno ovaj dan biti obilježen na skromniji način.

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se u deset gradova diljem Hrvatske, a središnje obilježavanje je u Gradu Zagrebu. Iz Policijske postaje Petrinja žele izvijestiti javnost o postojanju ovog dana, kao što žele podsjetiti sve građane o potrebi poštivanja prometnih propisa i pravila, o potrebi humanog odnosa između svih sudionika u prometu, s posebnim naglaskom na najranjivije skupine, kao što su djeca, pješaci, biciklisti i motociklisti.

Također podsjećaju kako su najčešće ubojice u cestovnom prometu : brzina, alkohol, nevezanje pojasom i nepropisno korištenje mobitela. Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“ te je popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

Ovaj projekt je nastavo na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja, 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X