Obilježavanje Međunarodnog dana čitanja naglas i prikupljanje slikovnica i knjiga Obilježavanje Međunarodnog dana čitanja naglas i prikupljanje slikovnica i knjiga
PETRINJA – Dana 1. veljače obilježava se Međunarodni dan čitanja naglas i tim povodom predsjednica Društva naša djeca Petrinja Martina Boltužić Dževerlija poziva roditelje... Obilježavanje Međunarodnog dana čitanja naglas i prikupljanje slikovnica i knjiga

PETRINJA – Dana 1. veljače obilježava se Međunarodni dan čitanja naglas i tim povodom predsjednica Društva naša djeca Petrinja Martina Boltužić Dževerlija poziva roditelje da upravo 1.veljače provedu 15-ak minuta čitajući djeci te da tu aktivnost pretvore u svakodnevnu naviku jer čitanje:

-potiče razvoj govora, pamćenja, pažnje, koncentracije, percepcije, sposobnosti kritičkog mišljenja i zaključivanja

-obogaćuje djetetov rječnik

-omogućuje djetetu stjecanje novih znanja

-doprinosi razvijanju predčitalačkih vještina

-potiče prepoznavanje i razumijevanje osjećaja, socijalnih odnosa, pravila ponašanja, moralnih vrednota

-pomaže djetetu da zavoli knjigu i izgrađuje kriterije za prepoznavanje kvalitetne literature

-čitanje od najranije dobi doprinosi lakšem uspostavljanju posebne emocionalne veze između roditelja i djeteta

-već 15-ak minuta čitanja dnevno značajno doprinosi cjelokupnom razvoju djeteta, a osim čitanja u toplini doma, brojne situacije u danu se mogu iskoristi za ovu aktivnost (primjerice čitanje u ambulanti, tijekom vožnje autobusom)

Predsjednica Martina posebno je istaknula: “Ovo navodim kao prof. logoped u OB „Dr. Ivo Pedišić“, ambulanta u Petrinji. Od početka provođenja kampanje „Čitaj mi“ sudjelujem u različitim akcijama, a o važnosti čitanja od najranije dobi roditelje educiram  kroz svoj svakodnevni rad.

Kao predsjednica DND Petrinja pozivam djecu, roditelje, djedove i bake da sudjeluju u akciji prikupljanja slikovnica i knjiga za djecu slabijeg imovinskog statusa našeg grada koje ćemo im pokloniti 14.2. kada se obilježava Međunarodni dan darivanja knjiga. DND Petrinja se i ove godine pridružuje kampanji „Čitaj mi“ kroz različite aktivnosti. Darivanje knjiga je prva u nizu, o ostalima ćemo naknadno izvijestiti.

Slikovnice i knjige mogu dostaviti u logopedsku ambulantu u Petrinji (OB „Dr. Ivo Pedišić“, Vinogradi bb, Petrinja)  i u knjižnicu Srednje škole Petrinja (prof. Kristina Andlar, volonterka DND Petrinja).“

 

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.