Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
eduakcijanaslov

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti počelo edukacijom na temu „Mladi i mentalno zdravlje“ – podaci su zabrinjavajući

PETRINJA – Obilježavanje ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Petrinji je počelo edukacijom na temu „Mladi i mentalno zdravlje“ koju je za profesore Srednje škole Petrinja održao psiholog Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja.

„To je jedan gorući problem, jer imamo podatke na svjetskoj, ali i na našoj državnoj razini da 20 posto djece i mladih ima problem, jedan teži problem psihičkih poremećaja koji zahtijevaju dijagnozu i liječenje, odnosno tretman, bilo psihološki, bilo psihijatrijski. Od tih 20 posto koji problem imaju, svega 20 posto biva prepoznato i liječi se. Ako uzmemo statističke podatke na razini naše države, to bi značilo da od ukupnog broja učenika, 90 tisuća učenika ima psihički poremećaj koji zahtijeva dijagnozu. Od njih, samo 18 tisuća dobiva stručnu pomoć i tretman, što znači da je 72 tisuće bez dijagnoze i stručne pomoći. To bi prema statistici koja se nama u praksi pokazala opravdanom, pa čak i još težom – u nekim krajevima je ona i malo optimističnija verzija – konkretno značilo da svaki peti učenik u razredu ima teškoću vezanu za mentalno zdravlje i treba dobiti pomoć, tretman, razgovor. To bi značilo da u razredu od 25 učenika, pet njih ima problem iz mentalnog zdravlja, a od njih samo jedan dobiva stručnu pomoć. To nam je veliki problem. Problemi mentalnog zdravlja su nešto što jako narušava kvalitetu života, kvalitetu školovanja, mogućnost učenja, pripreme … Vrlo često imamo i teže oblike – depresiju, samoozljeđivanje, suicidalnost, zlouporabu alkohola i droga, rizično spolna ponašanja, nasilje, tako da je nekako i misija nas koji se bavimo mentalnim zdravljem, u intenzivnoj, timskoj suradnji s odgojno – obrazovnim djelatnicima, raditi na prevenciji, na prepoznavanju simptoma i što ranijem, pravovremenom traženju pomoći“, objasnio je prof. Hadžić.

U sklopu edukacije koju je održao u Srednjoj školi Petrinja, predstavio je i rezultate istraživanja provedenog u više od 250 škola u Hrvatskoj.

„Prikazao sam rezultate jednog od najvećih istraživanja koje trenutno imamo kod nas. Naime, 2017. godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo je među 2027 odgojno-obrazovnih djelatnika u 170 osnovnih i 83 srednje škole proveo istraživanje koliko nastavnici mogu i koliko su senzibilni prepoznati depresivnost, zlouporabu alkohola i suicidalnost među djecom i mladima. Upravo o tome ćemo razgovarati i zajedno, timski, tražiti rješenje ka poboljšanju tog stanja. Ovom edukacijom, Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja započinje cijeli niz aktivnosti koje se odvijaju u Mjesecu borbe protiv ovisnosti koji traje od 15. studenog do 15. prosinca“, rekao je Hadžić koji je građane pozvao da sudjeluju u programima prevencije i na taj način i sami podrže djecu i mlade i pomognu im.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X