Obilježen Dan branitelja grada Siska Obilježen Dan branitelja grada Siska
SISAK – U spomen na 3. rujna 1991. godine, kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana, u Sisku... Obilježen Dan branitelja grada Siska

[g-carousel gid=”22934″ height=”100″ per_time=”4″]

SISAK – U spomen na 3. rujna 1991. godine, kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana, u Sisku je danas obilježen Dan branitelja grada Siska u organizaciji Grada Siska i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata toga grada. Predsjednik Koordinacije Antun Pereković je istaknuo kako se s ponosom trebamo prisjećati heroja branitelja iz Domovinskog kao što je poručio da je današnji dan veliki dan za naše branitelje.

„Sa ovoga mjesta, apeliram na aktualnu politiku u gradu Sisku da imaju više osjećaja prema nama braniteljima, prema našim kandidatima koje mi predložimo. Današnji političari su mladi ljudi. Neki od njih nisu ni mogli sudjelovati u ratu, ali samo da znaju, ovi ovdje branitelji nisu dozvolili da Sisak postane Cucak. Neka nam je sretan Dan branitelja grada Siska i neka nam živi naša jedina Hrvatska“, rekao je Pereković.

dbs17tekst5

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je izrazila žaljenje što zajedništvo koje je postojalo 1991. godine, ne postoji i danas. „Zato je i oformljena plaketa koja nosi časno ime Marijana Celjaka jer sam primijetila ja, kao osoba, koja je te 1991. godine imala 16 godina, da Siščani sami nisu dovoljno ponosni, nisu sami dovoljno svjesni svoje uloge u Domovinskom ratu, nisu svjesni koliko su časno tih dana služili svojoj Domovini, a ako mi nismo toga svjesni i ako nismo ponosni na svoju ulogu koju smo te 1991. godine učinili za našu Domovinu kako nas drugi onda mogu tako ocjenjivati  i valorizirati“, istaknula je Ikić Baniček.

U sisačkoj Barutani održana je svečana akademija na kojoj su dodijeljene plakete „Marijan Celjak-junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“. Plakete su ove godine posthumno dobili Tahir Polić, Stjepan Grgac, Predrag Matanović i Stjepan Alar. Plakete su dodijeljene i Stjepanu Lugariću, Slavku Krčeliću, 2. radarskoj postaji 1. bojne zračnog motrenja i navođenja Šašna Greda, 3. bojni 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak“ i 17. domobranskoj pukovniji Sunja čiji se zapovjednik Željko Krapljan zahvalio u ime svih dobitnika ovogodišnje plakete.

dbs17tekst3

„Doprinos 17. domobranske pukovnije i 165. brigade koja je bila prije pukovnije, da nije bilo obrane tog dijela oko Sunje, nisam siguran, sada odgovorno tvrdim da li bi se Sisak mogao obraniti da nisu bile snage preko Save koje su bile, sigurno bi Komarevo bilo u daleko težoj poziciji. I taj doprinos mojih prijatelja ovdje koji su danas dio zapovjedništva 17. domobranske pukovnije još i njima osobno zahvaljujem kao i svima vama koji ste sudjelovali i dali svoj doprinos u svemu ovome“, rekao je Krapljan.

Između ostaloga, generalu Petru Stipetiću uručena je Povelja počasnog građanina Grada Siska. U svom govoru je istaknuo kako nije očekivao da ga se još netko sjeća. „Uvijek je Sisak bio grad koji je glavni stožer Hrvatske vojske cijenio kao okosnicu obrane na ovom dijelu fronta, i tako ga tretirao tijekom cijeloga rata. Među prvima ste počeli operaciju oslobađanja i blokade vojarni JNA, među zadnjima ste ispalili posljednje pucnje na neprijateljsku vojsku u Oluji. Svih tih pet godina bili ste pouzdan oslonac Hrvatske vojske i jamstvo da preko Siska nitko neće krenuti ka Zagrebu“, rekao je uvodno Stipetić  i dodaje kako su Siščani hrabri ljudi.

dbs17tekst4

„Meni je bila izuzetna čast što sam od 1992. do 1994. godine zapovijedao zbornim područjem Zagreb koja je sa svojih 15-tak postrojbi ranga brigade, činilo skoro trećinu Hrvatske vojske i kao takvo odigralo značajnu ulogu tijekom cijelog Domovinskog rata. 57. bataljun Marijan Celjak, kasnije brigada Marijan Celjak, 120. brigada, postrojbe sisačke policije, bile su jamstvo da će Sisak biti obranjen“, rekao je Stipetić, te je dodao kako bi se središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti trebala održati upravo na našim prostorima, jer kako je istakao, Oluja je ipak završila na Banovini.

„Izuzetno mi je drago što mi ovu plaketu dodijeljujete zajedno s priznanjima braniteljima. Drago mi je što se to poklapa i s danom dodjele priznanja Grgcu, Matanoviću i svim ostalim braniteljima koji su žviote položili za obranu Domovine i obrani Siska. Zahvaljujem se jer nisam očekivao ovo visoko priznanje Grada Siska i drago mi je što sam danas ovdje s vama“, zaključio je Stipetić.

dbs17tekst2

Na obilježavanju Dana branitelja grada Siska bio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. „Danas promišljamo o domoljublju, danas razmišljamo o junačkim djelima naših sugrađana koji su oslobodili naš grad. Hrvatski dragovoljci koji su oslobađali Barutanu iz vremena 1991. godine danas su većinom nažalost ili pokojni ili su neprepoznatljivi u društvu. Koristim ovu prigodu da svim našim herojima neprepoznatljivim u društvu, svim našim sugrađankama i sugrađanima, svim hrvatskim braniteljima, čestitam Dan hrvatskih branitelja grada Siska“, rekao je Celjak.

Svečano obilježavanje je počelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr.Franje Tuđmana, te polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac gdje su zajedničku molitvu predvodili župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sisku Ivan Grbešić i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Grada Siska Alem ef.Crnkić.

dbs17tekst6

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.