Obilježen Međunarodni dan dojki & Bra Day, podršku dao i petrinjski gradonačelnik Obilježen Međunarodni dan dojki & Bra Day, podršku dao i petrinjski gradonačelnik
ZAGREB – Na Cvjetnom trgu u Zagrebu u subotu, 29. rujna obilježen je Međunarodni dan dojki & Bra Day, odnosno Dan grudnjaka ili Dan... Obilježen Međunarodni dan dojki & Bra Day, podršku dao i petrinjski gradonačelnik

ZAGREB – Na Cvjetnom trgu u Zagrebu u subotu, 29. rujna obilježen je Međunarodni dan dojki & Bra Day, odnosno Dan grudnjaka ili Dan dojki. Kampanja je krenula u Kanadi, a cilj je zapravo da žena može nositi grudnjak nakon kirurškog uklanjanja dojke zbog raka. Mnoge su javne osobe posjetile štand na Cvjetnom trgu da bi iskazale svoju podršku i kupile cvijet, a među njima je bio i saborski zastupnik i gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović. Ususret mjesecu listopadu, posvećenom borbi protiv jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice, svi zajedno su poslali poruku o važnosti prevencije raka dojke koji svakog dana ugasi u prosjeku tri života.

“Došao sam ovdje na Cvjetni trg jer znam da je bolje da se što više ljudi okupi i pruži podršku kupovanjem cvijeta jer će na taj način biti senzibilizirana javnost. U Petrinji nam je mali problem dislociranost, ali zato četiri puta godišnje organiziramo mamografske preglede kako bismo obuhvatili što veći broj žena pregledima“, rekao je Dumbović.

„Dajemo do znanja ženama kako se treba čuvati, obavljati preventivne preglede jer još uvijek vlada mišljenje da se to događa nekome drugome. A to se događa svima pa se i kao saborski zastupnik zalažem za što brojnije preventivne aktivnosti“, zaključio je Dumbović.

Međunarodni dan dojki & Bra Day održan je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Obilježavanje Međunarodnog dana dojki & Bra Dayja u Zagrebu poduprli su i Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora, Europa Donna Hrvatska, Hrvatska zajednica laringektomiranih, Liga protiv raka Zagrebačke županije i Zagrebačka liga protiv raka.

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.