Obilježena 23. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa Obilježena 23. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa
GORNJI VIDUŠEVAC – U Gornjem Viduševcu je obilježena 23. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa i pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Upravo... Obilježena 23. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa

GORNJI VIDUŠEVAC – U Gornjem Viduševcu je obilježena 23. obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa i pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Upravo je 8. kolovoza 1995. godine srpski zapovjednik Čedomir Bulat hrvatskom generalu Petru Stipetiću podnio prijavak, čestitao na pobjedi i potpisao predaju 21.kordunskog korpusa.

Ivan Zagorac, jedan od zapovjednika 153. brigade prisjetio se tih dana. „153. brigada je išla glavnim pravcem do Briona gdje je došla zapovijed o primopredaji 21. korpusa gdje se predao Bulat. Tog trenutka 153. brigada se nalazila na tom dijelu i sudjelovala kod samog potpisivanja primopredaje koja je prošla u najboljem mogućem redu bez ijednog ispaljenog metka“, rekao je Zagorac.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako je upravo na ovom mjestu završena „Oluja“ kao i obrambeni Domovinski rat. Podsjeća kako se na ovom mjestu predalo više od pet tisuća stanovnika, dok se s ovog mjesta povuklo i 12 tisuća civila.

„Svih 200 tisuća hrvatskih sinova i kćeri koji su sudjelovali u Oluji, ali i cijeli hrvatski narod je želio, toliko želio tu slobodu i nakon ovoga dana smo dočekali slobodnu Hrvatsku. 23 godine poslije slavimo ovu veliku pobjedu, ali neki još pokušavaju obezvrijediti i pokušati Oluju prikazati na jedan drugačiji način. Oluja je najblistavija vojna pobjeda, bez ijedne mrlje i ponosni smo kao branitelji, ratnici, da smo sudjelovali u toj Vojno-redarstvenoj operaciji“, kazao je Žinić te podsjeća kako je Oluja trajala 84 sata te dodaje kako se sjeća svake sekunde te operacije.

Na povijesne i važne činjenice o predaji 21. kordunskog korpusa podsjetio je i sam sudionik predaje brigadni general Vlado Hodalj, dok je izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, brigadir Drago Horvat istaknuo važnost ove obljetnice i ovog događaja.

„Ovdje u hrvatskoj Glini je stavljena točka na i hrvatskoj pobjedi, odnosno hrvatskoj Oluji koja je oslobodila Domovinu i mi smo donijeli mir ovim prostorima, kao što smo i željeli mir od 1990.godine, pokojni predsjednik dr.Franjo Tuđman je želio na mirni način riješiti te probleme i sukobe koje smo imali, no međutim druga strana je željela rat, imali smo nametnuti rat. U Haagu su naši generali Ante Gotovina i Mladen Markač dokazali da smo poštivali haške i ženevske konvencije i da su Oluja i Domovinski rat čisti kao suza“, kazao je Horvat.

Na obilježavanju ove obljetnice u ime Ministarstva unutarnjih poslova bili su zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić, kao izaslanik ministra, dok je izaslanik glavnog ravnatelja Policije bio zamjenik ravnatelja Josip Ćelić. Bio je ovdje i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Boris Šerić te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara.

Prigodnom pjesmom ovo su događanje popratili članovi Kulturno umjetničke udruge Viduševac.

Foto:SMŽ

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.