Obilježena 26.godišnjica pogibije snimatelja Gordana Lederera Obilježena 26.godišnjica pogibije snimatelja Gordana Lederera
HRVATSKA KOSTAJNICA – Na brdu Čukur u Hrvatskoj Kostajnici obilježena je 26.godišnjica pogibije snimatelja HRT-a Gordana Lederera koji je izgubio život 1991. prenoseći istinu... Obilježena 26.godišnjica pogibije snimatelja Gordana Lederera

HRVATSKA KOSTAJNICA – Na brdu Čukur u Hrvatskoj Kostajnici obilježena je 26.godišnjica pogibije snimatelja HRT-a Gordana Lederera koji je izgubio život 1991. prenoseći istinu o Domovinskome ratu. Došli smo odati počast našem prijatelju Gordanu Ledereru, prisjetiti se njegove hrabrosti i još mu jednom zahvaliti što je na dojmljiv način prenio istinu o Domovinskom ratu, rekao je u svom govoru ministar branitelja Tomo Medved.

Gordan je boraveći s nama snimao neprijateljske napade, branitelje i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini, rekao je ministar Medved te dodao:

 „Vjerujem da u Hrvatskoj nema čovjeka kojemu njegovo djelo Banijska ratna praskozorja nisu izmamila suzu, ali i pokazala istinu o ratnim strahotama i tko ih je počinio. Svojom kamerom uhvatio je naše emocije, naše razgovore šutnjom i naše strepnje, posvjedočio je istinu. Prenio je ljepotu hrvatskog zajedništva, idealizma i predanja najboljih hrvatskih mladića ideji slobode. Svijetu je prenio istinu o agresiji jugoarmije i velikosrba na Hrvatsku i na tome ćemo mu biti uvijek zahvalni. Njegovo oružje bila je njegova kamera. Bio je dio nas i uvijek s nama. Predano i hrabro radio je svoj posao. Uz sva naša nastojanja, neprijatelj nam nije dozvolio da ga odvedemo u bolnicu i spasimo mu život. Ostali smo bez istinskog prijatelja. Njegova jedinstvena djela neka nas uvijek podsjećaju na hrabrog čovjeka koji je uz profesionalizam imao i toliko ljubavi za slobodu svoje domovine. Dragi Gordane, hvala ti za sve što si učinio za samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku,” rekao je ministar Tomo Medved.

P1680253WW

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić je rekao kako su njegove snimke pod nazivom Slomljeni pejzaž jedno od najljepših spomen-obilježja iz Domovinskoga rata. Ono prikazuje krug života, savršenstvo koje je prekinuto silničkim činom, pucnjem. No, uspomena na Gordana Lederera živi u nama, a pucanj nije zaustavio istinu, ona se upravo zahvaljujući Gordanovim zapisima pronosi nadalje, a tako će biti i ubuduće, istaknuo je Bačić.

P1680208WW

Predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar je podsjetio kako su se izvjestitelji istinom koju su nosili u svijet, borili za svoju domovinu. Ponosni smo na svoju djelatnost i svoj doprinos. Obvezni smo ne zaboraviti svoje kolege koji su dali svoj život za domovinu, istaknuo je.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je kako je Gordan Lederer dao ono najvrednije što čovjek može dati da se sazna istina:

„Koliko je njegov rad bio bitan i od krucijalne važnosti govori nam to da je u cijeloj skupini koja je bila u akciji na brdu Čukur bio gađan samo Gordan s namjerom da se istina o Domovinskom ratu ne prenese u javnost i u svijet.“

P1680163WW

Milan Bešlić, voditelj projekta izgradnje spomen-obilježja Gordanu Ledereru, govorio je o umjetničkoj vrijednosti tog mjesta te pritom istaknuo kako je Hrvatska radiotelevizija pokazala da je institucija koja u sebi ima i moralnu vrijednost, koja je zaštitnik kulturnih vrijednosti, koja svjedoči da ima svoje sjećanje.

Nazočnima se obratio zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

 „Gordan Lederer je danas trebao uživati u plodovima svog maestralnog rada. Trebao je prenositi svoje prebogato znanje i ljubav prema kameri mladima. Trebao ih je učiti i poslu i odnosu prema poslu. Iako je za njega kamera i novinarstvo bilo puno više od pukog obavljanja posla.“, rekao je Celjak te dodao kako hrvatski narod nije želio rat u kojem je agresor htio uništiti sve hrvatsko. „Nasuprot takvom planu i takvom neprijatelju Gordan Lederer je stao naoružan kamerom, istinom i ljubavlju. Zločinački hitac je prekinuo njegov život. Ubili su ga, ali ga nisu pobijedili, ni njega, ni hrvatski narod. Gordanov život je jedan od tisuću ugrađenih u naš slobodan život danas i ovdje.“

P1680245WW

 Puno je riječi rečeno o jednoj od najvećih osoba ne samo Domovinskog rata, već i Republike Hrvatske. Pucanj u pravdu, pucanj u istinu. Gordan Lederer ostaje kao učitelj istine, kao osoba koja je svojim bićem, svojim životom, radom, posvjedočila što je prava isitina. U to vrijeme se borio jednako kao hrvatski branitelj. Rat se dobiva istinom, a ona u sebi sadržava i pravdu i ljubav. Gordan Lederer je uz oružje istine – kameru – u svojim rukama imao i ljubav… ljubav prema svim Hrvatima, prema svojoj domovini, ljubav prema onima koji su tada sasusli svu mržnju na ove naše prostore. Svaki put kad dođemo na ovo mjesto, sjetimo se pravog borca za istinu i Božjeg heroja, riječi su fra Silvija Šćepanovića. Ledereru u spomen ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik župana Ivan Celjak i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i brojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu njegove pogibije, na brdu Čukur, gdje je i spomen-obilježje “Slomljeni pejzaž”.

P1680207WW

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.