Obilježena 28.obljetnica osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine Obilježena 28.obljetnica osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine
  SISAK – Cjelodnevnim programom u Sisku je obilježena 28.obljetnica osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine... Obilježena 28.obljetnica osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine

[g-carousel gid=”58395″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

 

SISAK – Cjelodnevnim programom u Sisku je obilježena 28.obljetnica osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine u Domovinskom ratu, Specijalne jedinice policije „OSA“ Sisak, 2.pješačke bojne „Banijska oluja“, 2.gardijske brigade „Grom“ i 57.samostalnog bataljuna „Marijan Celjak“ i Udruga branitelja policije.

Nakon bogatog cjelodnevnog programa na Trgu bana Josipa Jelačića u Sisku održan je prigodni program na kojem se Slavko Muža obratio u ime svih prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine u Domovinskom ratu, pritom podsjetivši na povijest nastanka tih istih postrojbi.

„Vi hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata, po tko zna koji put moramo podsjetiti da smo svoju zadaću izvršili. Mi smo Republiku Hrvatsku obranili i oslobodili, sada tražimo od mlađih generacija da ovoj našoj državi učine život ljepšim i ponosnijim“, rekao je između ostaloga Muža.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabor Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Željka Josić je istaknula kako je uvjerena da će hrvatski branitelji nastaviti čuvati vrijednosti Domovinskog rata. „Ono što moram na početku reći je hvala, velika hvala svima vama koji ste nama donijeli mir u našu dragu Republiku Hrvatsku, hvala vam što ste nam stvorili slobodu, hvala vam što naša djeca danas mogu uživati te plodove. Naravno propješačili ste tisuće kilometara ne samo u Sisačko-moslavačkoj županiji, nego i cijeloj državi. Nekako kruna svih tih vaših operacija bile su Bljesak i Oluja. Na tome sam vam iznimno zahvalna. Ono što trebamo svakako ostaviti našim mladim generacijama, su domoljublje, ustrajnost, poštovanje, ali prvenstveno im moramo dati domoljublje. Dajte im usadite ono što ste vi imali tih 90-tih. To nam malo sada nedostaje“, rekla je Josić.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Matanović je također podsjetio na velebnu povijest prvih dragovoljačkih postrojbi Siska i Banovine. „Slaveći danas ovu obljetnicu prije svega se sa zahvalnošću prisjećamo naših 560 poginulih branitelja Sisačko-moslavačke županije, ali i svih branitelja tijekom Domovinskog rata koji su ostavili i dali svoj život na oltar domovine. Žrtva koju su oni podnijeli nikada neće i ne smije biti zaboravljena. Jednako tako, priznanje i zahvalnost dugujemo ranjenim i oboljelima te svima vama dragovoljcima i braniteljima koji ste tijekom Domovinskog rata svojim domoljubljem, hrabrošću, najviše pridonijeli tome da je danas naša Hrvatska domovina slobodna i suverena država. Danas, 28 godina poslije u vremenu kada se nerijetko relativiziraju i obzevrjeđuju događaji iz Domovinskog rata, vjerujem da se mnogi od vas, svi mi zapitamo jesmo li učinili sve što smo znali i mogli protiv snage zaborava. Moram jasno reći da bojevi i bitke, akcije i operacije Domovinskog rata ne pripadaju samo pojedincima koji su u njima sudjelovali, one pripadaju hrvatskom narodu, hrvatskoj državi, zato smo pozvani o njima govoriti, prenositi na mlade generacije, da se ne zaboravi. Jer povijest nas uči, onaj narod koji ne zna i zaboravi svoju prošlost, osuđen je ponavljati je“, rekao je Matanović te je ponovio kako je na ovim prostorima obranjen Sisak, Zagreb i cijela Hrvatska.

„I danas je važno znati da je Domovinsko rat, uključujući oslobodilačku operaciju Oluja, slavan i častan. U njemu su sudjelovali ljudi čiju pobjedu i žrtvu hrvatska povijest treba pamtiti. Stoga mi dragovoljci, branitelji, ne smijemo dozvoliti ni danas, a ni u budućnosti da se baca sjena o istini o Domovinskom ratu koji jest i ostat će najsvjetliji trenutak hrvatske povijesti. Od tog vremena do danas Hrvatska vojska, iz ratne vojske je preoblikovana u malu ali modernu oružanu silu koja je uvijek spremna za svoju osnovnu zadaću, a to je obrana nacionalnog suvereniteta Republike Hrvatske, ali i pomoć svome narodu kada je to potrebno, da li u požaru, poplavama ili drugim situacijama, mi smo uvijek uz svoj narod. U godini u kojoj smo obilježili 28.obljetnicu Oružanih snaga Republike Hrvatske, a čije ste preteča bili upravo vi dragovoljci, ponosno naglašavam, da je to vojska koja ima nešto što druge vojske nemaju, ona je vojska pobjednika“, poručio je Matanović te je pozvao sve da čuvamo istinu o Domovinskom ratu, a one koji su dali život za Domovinu da nikada ne zaboravimo.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako mu je čast govoriti pred ljudima koji su stvorili državu Hrvatsku. „Stjepan Radić je rekao, njegov jedan citat glasi: Hrvatsko znamenje, hrvatski barjak je nešto što simbolizira državu i rekao je bez zastave, bez barjaka se ne ide ni u svadbu ni u rat. Toliko je toga rečeno u toj jednoj misli. To je bitno za jednu državu, jedan narod, sloboda, znamenje, da ima svoju slobodnu državu. Reći ću i onaj drugi citat kojeg sam spomenuo u Desnom Trebarjevu kojeg je rekao Stjepan Radić, bolje da me progone u mojoj državi nego da me u tuđini nosi vjetar kao suhi list. Neka to bude poruka našim mladima, nemojte da vas u tuđini nosi vjetar kao suhi list, gdje ste nebitni za život te države. Gradimo zajedno našu državu, našu hrvatsku državu, upravo onakvu kakvu su je stvorili naši hrvatski branitelji, naši dragovoljci“, rekao je Žinić.

Također je podsjetio na povijesne ratne činjenice. „Oslobodili smo Hrvatsku, oslobodili smo i ovo područje, 50 posto okupiranog područja naše županije. Nažalost, u toj borbi 560 hrvatskih branitelja iz naših postrojbi je poginulo, više od tisuće invalida Domovinskog rata, 2500 civila je poginulo na ovom prostoru. Velike žrtve su date za slobodu. To je zalog naše budućnosti, naše mladosti“, zaključio je Žinić.

Tijekom cijeloga dana na sisačkom Trgu bana Josipa Jelačića održan je taktičko tehnički zbor naoružanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, a vijenci i svijeće su položeni i zapaljene kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu dr.Franje Tuđmana u Sisku te na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac. U sisačkoj Barutani je održana Svečana akademija na kojoj su dodijeljene plakete, dok su tijekom poslijepodneva održane sportske igre, a u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa služena je sveta misa.  Nakon programa na Trgu bana Josipa Jelačića za sve okupljene zasvirao je petrinjski bend Lauras.

Program je organiziran od strane Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, a program je održan pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a uz potporu Grada Siska i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.