Obilježeno Brestovsko posvetilo Obilježeno Brestovsko posvetilo
BREST – Kulturnoumjetničko društvo Pokupljanka iz Bresta Pokupskog organiziralo je proslavu Brestovskog posvetila, obljetnice posvećenja kapele sv.Barbare. Taj dan se ujedno slavi kao Dan... Obilježeno Brestovsko posvetilo

BREST – Kulturnoumjetničko društvo Pokupljanka iz Bresta Pokupskog organiziralo je proslavu Brestovskog posvetila, obljetnice posvećenja kapele sv.Barbare. Taj dan se ujedno slavi kao Dan sela. Misno slavlje je u prepunoj kapeli služio župnik Mladen Vidak koji je na početku rekao o važnosti slavlja:

„Kroz povijest su određeni trenutci zapisani koji su na poseban način sveti. Lijepi broj nas okupljenih svjedoči o važnosti ovog dana i slavlja. Crkva Božja pored ovog našeg posvetila danas slavi jednog sveca kojemu je na sprovodu bilo 170 tisuća ljudi.“, rekao je Vidak. Radi se o hrvatskom svecu sv.Leopoldu Bogdanu Mandiću koji je život posvetio ispovijedanju vjernika čineći to svakodnevno 10-12 sati.

Darko Hrnčević iz KUD-a Pokupljanka nam je rekao zašto obilježavaju ovaj dan:

„Ovaj dan je važan za Brest jer su Brestovljani uvijek bili vezani uz katoličke običaje i crkvu i uvijek su štovali sv.Barbaru i na taj dan je posvećena cijela kapela i cijelo selo. Taj dan se uvijek obilježava na tjedan prije Duhova.“

Na kraju misnog slavlja izvedena je pjesma Majčice zlatna za koju je tekst i glazbu napisao naš sugovornik. Stanje u KUD-u je dobro, redovno održavaju probe, a očekuje ih dosta nastupa. Trenutno imaju tridesetak aktivnih članova. Nakon misnog slavlja je uslijedio prigodni program, a nastupili su KUD Moslavka iz Gornje Gračenice, te KUD Seljačka Sloga iz Gređana i Hrvatskog Sela.

Lipanj će biti krcat događanjima. U četvrtak 7.lipnja će u goste u kapelu doći Goranke koje će nastupiti u sklopu orguljaškog festivala Ars organi Sisciae. Uslijedit će još nastupi 9.lipnja županijska smotra, 10.lipnja nastup na proslavi Antunova u Odri, 30.lipnja u nastup u Hrvatskom Selu te već 1.srpnja Letovanić.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.