Obiteljski ručak u Maloj zdravoj kuhinji Obiteljski ručak u Maloj zdravoj kuhinji
PETRINJA – Povodom Međunarodnog dana obitelji u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u odjeljenjima učenika s teškoćama u razvoju u novo opremljenoj kuhinji održana je... Obiteljski ručak u Maloj zdravoj kuhinji

PETRINJA – Povodom Međunarodnog dana obitelji u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u odjeljenjima učenika s teškoćama u razvoju u novo opremljenoj kuhinji održana je radionica zajedničkog kuhanja „Obiteljski ručak u Maloj zdravoj kuhinji“ u kojoj je sudjelovalo 20 učenika (raspoređenih u 2 kombinirana razredna odjela i 4 odgojno-obrazovne skupine ) i 10 roditelja te pet rehabilitatora i dva asistenta, a bilo je i nekoliko malih volontera kao i prolaznih gostiju.

Svi su zajedno kuhali zdravo i to – obiteljski ručak. Servirano je oko 50 šarenih kompletnih obroka. Jelovnik se sastojao od krem juhe od mrkve, soja ćevapa, rižota, cikle sa vrhnjem i torte sa jagodama. Sve se to nadopunilo zdravim sokovima od jagoda, limuna i naranče. Svi su vrijedno sudjelovali, a uz lijepo druženje, i sve slatko pojeli, rekla nam je Marina Kušan Hadžić, predsjednica Centra Humanika.

„Djeca su jako entuzijastična. Već 4-5 godina odrađujemo s njima puno radionica zdrave hrane. Roditelji se također odazivaju. Ova djeca su, da tako kažem, već toliko „istrenirana“ u različitim akcijama. Kada smo imali akciju „Zajedno kuhajmo zdravo“ povodom Naj – akcije za Društvo Naša Djeca prije 2 godine, oni su stvarno doprinijeli da grad Petrinja postane „Grad prijatelj djece“. Odradili su veliki dio posla na štandu, ovdje smo još u staroj kuhinji pripremali namirnice, tako da smo stalno na neki način u akciji. I svi smo radosni jer uz entuzijazam, stručnost i s malim sredstvima jako puno uvijek napravimo“, rekla je Kušan Hadžić.

Ovom prilikom nova kuhinja zablistala je u svojoj funkciji. Kuhinju je adaptirala škola, a u suradnji sa Centrom Humanika kupljeni su kuhinjski elementi, peć, posuđe i druga oprema kroz projekt „Mala zdrava kuhinja“, financiran od strane Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 10.000 kn. Kroz navedeni projekt realizirano je i 15 edukativno-praktičnih radionica u 2017.g., a aktivnosti u Maloj zdravoj kuhinji nastavljaju se dalje i kroz projekt „Zajedno kuhajmo zdravo“ koji je aplicirao Centar Humanika za 2018. na Odjel za zdravstvo SMŽ.

„Prošle godine je išao projekt „Mala zdrava kuhinja“, a nastavlja se i ove godine. To su vrlo mala sredstva, ali ih Županija svake godine prepoznaje kroz Humaniku i kroz rad škole. I uspjeli smo opremiti kuhinju. Znači odjeljenja s djecom s teškoćama u razvoju sada, pored razredne nastave, imaju i kuhinju u kojoj će raditi praktično i mi nekako želimo animirati roditelje da imamo jedanput mjesečno i radionicu s roditeljima“, nastavila je predsjednica Humanike.

Svojim stručnim timom, programski složenim radionicama te kreativnim volonterskim radom uz minimalna sredstva isključivo za opremu i zdrave namirnice, Centar Humanika aktivno već šestu godinu provodi svoje preventivne programe s naglaskom na pravilnoj prehrani, koja je najvažniji faktor zdravog psihofizičkog razvoja djece i mladih.

„Moram naglasiti kako je sve bazirano na volonterskom i stručnom radu. Naime, svi naši voditelji su educirani, ili su nastavnici ili su učitelji. Ja sam sama išla na dio nutricionizma kako bih sve jednostavno mogla predočiti djeci i opet se na neki način deklarirati, budući da sam učitelj“, rekla je Kušan Hadžić.

Svaki projekt, svaka radionica je popraćena velikim interesom i zadovoljstvom korisnika kojih nije mali broj, istaknula je predsjednica Centra Humanika Marina Kušan Hadžić.

Tako je i ovaj program povodom Dana obitelji okupio djecu i roditelje oko zdravog obiteljskog stola punog ljubavi i zajedništva. Roditelji nisu krili zadovoljstvo ovom radionicom, a Marija Tufeković nam je otkrila zašto se uključila u nju i što je sve do sada naučila.

„Ovdje mi jako lijepo i jako mi je drago sudjelovati u ovim radionicama s ovom djecom. Svi smo jako veseli i raspoloženi i baš nam je užitak tako nešto za njih pripremiti jer su i oni onda sretni. Jako puno novoga sam naučila, pogotovo od učiteljice Marine, i jako puno toga sam primijenila i kod sebe doma, tako da ova jela što sada radimo, ja radim i doma. Ispočetka je moja obitelj malo negodovala, ali kada su probali i vidjeli da je to ukusno, sada su zadovoljni. Svi ukućani jako vole moje nove recepte koje ja pokupim ovdje i svi jako volimo hranu pripremljenu na ovaj način“, rekla nam je Tufeković.

Na odlasku su svi dogovarali sljedeći susret u Maloj zdravoj kuhinji.

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.