Obljetnica proboja iz Hrvatske Kostajnice Obljetnica proboja iz Hrvatske Kostajnice
HRVATSKA KOSTAJNICA – U Hrvatskoj Kostajnici obilježena je danas 26. obljetnica organiziranog proboja iz grada koji se od lipnja 1991. nalazio u okruženju snaga... Obljetnica proboja iz Hrvatske Kostajnice

HRVATSKA KOSTAJNICA – U Hrvatskoj Kostajnici obilježena je danas 26. obljetnica organiziranog proboja iz grada koji se od lipnja 1991. nalazio u okruženju snaga pobunjenih Srba i tzv. JNA. Tog 12. rujna 1991. oko 20 sati i 20 minuta, skupina od stotinjak hrvatskih branitelja i civila odbila se predati agresoru krenuvši u proboj iz opkoljenoga grada preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica.

mladi kostajnica tekst

Obilježavanju obljetnice nazočio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je proboj iz Hrvatske Kostajnice usporedio s onim iz Vukovara.

„Danas se ovdje u Hrvatskoj Kostajnici sjećamo svih žrtava, hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, sjećamo se proboja prema slobodnom teritoriju Republike Hrvatske iz opkoljene Hrvatske Kostajnice. Napravio sam danas ovdje određenu poveznicu sudbine Hrvatske Kostajnice i grada Vukovara. Ovdje na mostu predalo se oko tri stotine hrvatskih branitelja, dok je 117 hrvatskih branitelja zajedno s civilima krenulo u proboj u pravcu Hrvatske Dubice i Novske. Nažalost, ovdje u neposrednoj blizini, u Baćinu je i druga masovna grobnica po veličini, po broju žrtava, što je još jedna sličnost sa stradanjem i sudbinom Vukovara. Tu je i sličnost po hrabrosti hrvatskih branitelja, odlučnosti, složenosti tog vremena i donošenja odluka“, rekao je ministar Medved, naglasivši kako odluku o proboju treba gledati u kontekstu složenosti trenutka u kojem su se branitelji i civili tada nalazili.

medved kostajnica tekst

„Ne treba suditi nikog tko se našao tada u situaciji donošenja odluke u tim iznimno teškim trenucima kada imate veliki broj ranjenika, kada nekoliko tjedana nemate hrane, struje, vode, a svakodnevno tisuće projektila pada na grad koji je u okruženju. U takvoj situaciji imate odgovornost za sudbinu svojih vojnika, branitelja, ali i za sudbinu civila – žena, djece, staraca. Teške su to bile odluke i utoliko imamo obvezu zahvaliti tim ljudima koji su tada donosili odluku, ali jednako tako iskazivati zahvalnost i poštovanje svim žrtvama i njihovim obiteljima. Upravo na tom tragu, na tragu njihovog zajedništva, njihovih odluka i sposobnosti donošenja tih teških odluka, neka nam oni budu danas uzor u novom vremenu koje ima svoje izazove“, rekao je ministar Medved.

Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na ovoj obljetnici bio je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je podsjetio na tijek proboja.

kostajnica tekst skupna

„Tog 12. rujna 1991. godine, dakle prije 26 godina, iz okruženja je napravljen proboj hrvatskih branitelja i civila u smjeru Hrvatske Dubice. To je proboj koji možemo uspoređivati s Vukovarom, gdje smo imali dva mjeseca kasnije također jedan veći proboj. Ta komparacija Hrvatske Kostajnice i Vukovara  je vrlo slična u mnogim elementima – od stradanja, proboja, okruženja i svega onog što se poslije događalo tijekom Domovinskog rata. Jedan dio branitelja i civila se uspio probiti – 117 pripadnika MUP-a, ZNG-a i civila je krenulo u noći prema Hrvatskoj Dubici. Na tom putu doživjeli su strašan pokolj,doček neprijateljskih četničkih snaga koje su ih presretale u svakom selu do Hrvatske Dubice. Bio je to jedan jezivi, strašan događaj koji je teško opisati. Jezivo i teško stanje bilo je i u samoj Hrvatskoj Kostajnici – beznadnost – kad ne znate u kom smjeru uopće krenuti. Jedan dio branitelja se predao, a ovih stotinjak je uspjelo, uz sedam poginulih, izvući se iz Hrvatske Kostajnice“, ispričao je Žinić.

žinić kostajnica tekst 1

Podsjetio je kako je Hrvatska Kostajnica nakon tog dana doživjela sudbinu sličnu mnogim drugim okupiranim mjestima na Banovini i u Pounju – civili koji su ostali ubijeni su, kuće i sakralni objekti porušeni.

„Ti dani rujna i početak listopada bili su teški za Hrvatsku. Neprijateljske četničke snage potpomognute tzv. JNA napredovale su i gotovo uspjele doći do same rijeke Kupe. Dana 18.listopada hrvatske snage su po prvi puta uspjele zaustaviti neprijateljske snage i krenuti u kontranapad te osloboditi određena područja na desnoj obali rijeke Kupe. Taj dan za nas branitelje bio je prekretnica. Upravo taj dan slavimo kao Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije“, rekao je Žinić.

U spomen na 26. obljetnicu proboja u kostajničkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog svetu misa za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile služio je fra Stjepan Jambrošić. Nakon mise izaslanstva su kod spomen ploče proboja položila vijence i zapalila svijeće.

Foto: SMŽ

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.