Obrovac, Zrmanja, Starigrad – još jedna lijepa priča s putovanja – ovu nam donosi Kristina Suppe Obrovac, Zrmanja, Starigrad – još jedna lijepa priča s putovanja – ovu nam donosi Kristina Suppe
Ljeto je vrijeme kao stvoreno za putovanja i „punjenje baterija“ pozitivnim dojmovima i iskustvima. Ponekad toliko snažnim i toliko lijepim da ih poželite podijeliti... Obrovac, Zrmanja, Starigrad – još jedna lijepa priča s putovanja – ovu nam donosi Kristina Suppe

Ljeto je vrijeme kao stvoreno za putovanja i „punjenje baterija“ pozitivnim dojmovima i iskustvima. Ponekad toliko snažnim i toliko lijepim da ih poželite podijeliti s drugima. Jednu takvu lijepu priču o putovanju potezom Obrovac – Zrmanja – Starigrad na koje su se zaputili članovi petrinjskog HPD „Zrin“, uz pregršt prekrasnih fotografija, s nama i vama podijelila je Kristina Suppe, članica HPD-a „Zrin“:

„Svi mi imamo pravo i mogućnost izbora. Otići na Kupu ili pisati izviješće sa izleta? Uvući se doma ili hodati po prirodi? Skočiti s Jankovića buka u Zrmanju ili ne? Planinariti po Paklenici ili se kupati u Starigradu? Ja sam ovog vikenda, u dogovoru s mojim dječacima, odlučila napokon otići na dvodnevni izlet na Zrmanju i Velebit. Već treću godinu za redom organizira ga naša Marija i svake godine taj izlet je sve posjećeniji. Ta činjenica dovoljno govori o njenoj organizaciji.

Ranojutarnje buđenje i polazak 17 planinara iz Petrinje i Zagreba. Stajanje kod Mirjane u Rastokama, lagano razbuđivanje uz prvu kavicu i nastavak putovanja mini autobusom do Obrovca gdje nas predivni, topli, pristupačni domaćini dočekuju i smještaju u apartmane.

Da sam samo prošla kroz pusti, poluobnovljeni gradić na Zrmanji bila bih tužna i ne bi me se previše dojmio. Ali, kako su duša svakog mjesta njegovi stanovnici, tako je moj dojam Obrovca jako pozitivan i lijep.

Dodatno je pozitivan dojam Obrovca pojačala zelena, čista, krasna, topla Zrmanja po kojoj smo plovili brodićem najprije nizvodno, njenim kanjonom do Novigradskog mora u kojem smo se kupali, osvježili, skakali s brodića i dijelili pozitivne vibracije koje su jedan od zaštitnih obilježja našeg HPD Zrin.

Tu kupanju nije bio kraj jer smo potom plovili uzvodno, sve do predivnog mjesta za kojeg ja nikad prije nisam čula. Ali, čovjek se svačemu u životu nauči, pa tako i o čarobnim mjestima Lijepe naše. To je Jankovića buk kojem smo se skroz približili i vezali brod (ne mi planinari, nego naš simpatični kapetan).

Popeli smo se iznad slapa i hodali po najmekanijem prirodnom tepihu od mahovina koje su jako zaslužne za stvaranje, tj. taloženje sedre. Taj poseban doživljaj hodanja iznad Jankovića buka neki od nas dodatno su pojačali skakanjem sa njegovog vrha.

Koliko god bila vješta s riječima, nema tih riječi kojima bih mogla opisati taj nesvakidašnji, poseban, adrenalinski osjećaj! Nešto prelijepo!

Četverosatna plovidba Zrmanjom izmamila je svima osmjehe na lica. Ti već spomenuti osmjesi zadržali su se na našim licima do kraja dana – što zbog druženja, dobrodošlice naših divnih domaćina koji su nas sve počastili kavom, sokovima i kolačima, što zbog nogometnog ludila i delirija nakon pozitivnog ishoda tekme Hrvatska – Rusija koju je većina pratila na terasi lokalnog kafića Delfin.

Drugo jutro opet smo se svi rano ujutro probudili jer je plan bio penjanje na Sveto brdo. No, kako su planovi tu da se ostvare, ali ne nužno i pod svaku cijenu (naši stari bi rekli – glavom kroza zid), tako i nama te nedjelje taj velebitski vrh nije bio suđen.

Jedno krivo skretanje, autobus koji nije mogao voziti po teškom terenu, jako sunce koje je već od jutra pržilo i novi dogovor, tj. promjena plana. Dio planinara, koji je jako htio hodati ili oni koji još nisu imali priliku, otišli su planinariti na Paklenicu.

Drugi dio, među kojima sam bila i ja sa svojim dečkima, izabrao je malo ležernije uživanje u prirodi, a to je kupanje u moru. Prvi dio ekipice nam se kasnije tijekom popodneva pridružio na kupanju u Starigradu. Kao što sam napisala na početku – svi imamo pravo i mogućnost izbora. Promatrajući zadovoljna lica mojih planinara zaključila sam da je svaki od nas napravio pravi izbor.

Ono što svakako još želim napomenuti je to da je naš vrli predsjednik Vlado u Obrovcu dao izjavu za medije. Tko je te subote, 07. srpnja 2018. pratio popodnevni program televizije koja u sebi sadržava slova T, R i L (a nema nikakve veze za onim „Trla baba lan da joj prođe dan“) mogao je čuti i vidjeti kako Vlado postaje medijska ličnost na širem području Lijepe naše i kako usred Obrovca daje pozitivne izjave na temu našeg HPD Zrin. Najljepša moguća promocija naše Petrinje i Zrina.

I na kraju ovog opsežnog izviješća, točnije, opisa mojih doživljaja dvodnevnog izleta, želim zahvaliti Mariji na super organizaciji i ležernoj, opuštenoj, lijepoj atmosferi za koju je dobrim dijelom ona kao organizator zaslužna”.

 

Tekst & foto: Kristina Suppe

*Imate li i vi neku svoju lijepu priču s putovanja koju želite podijeliti s drugima, pošaljite ju na kontakt@portal53.hr 

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.