Od 15. studenoga obvezna uporaba zimske opreme na motornim vozilima Od 15. studenoga obvezna uporaba zimske opreme na motornim vozilima
PETRINJA – Nakon razdoblja neuobičajenog toplog i suhog vremena za ovo doba godine, stiže nam prava jesen pa se tako u predstojećem razdoblju očekuje... Od 15. studenoga obvezna uporaba zimske opreme na motornim vozilima

PETRINJA – Nakon razdoblja neuobičajenog toplog i suhog vremena za ovo doba godine, stiže nam prava jesen pa se tako u predstojećem razdoblju očekuje više kiše, vjetra, magle, a izgledan je i snijeg te poledica. Nastupaju zimski uvjeti na našim prometnicama. No bilo snijega ili ne, dakle bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, od 15. studenoga je propisana obvezna uporaba zimske opreme za sve vrste motornih vozila  do 15. travnja iduće godine, izuzev vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

„Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu“, rekao nam je Miroslav Vuković, djelatnik za prometnu preventivu PP Petrinja te je pojasnio što se podrazumijeva pod zimskom opremom.

„Vozači motornih vozila moraju imati na istoj osovini istu marku i istu dimenziju guma. Ne smiju biti različite gume na istoj osovini. Guma ne smije biti ćelava, znači ispod 1,6 mm ne smije biti. Dakle, gume moraju biti zimske. A ako su ljetne, moraju biti s dovoljnom dubinom šara i u pripravnosti moraju biti lanci za snijeg“, objašnjava Vuković.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

„Kada je riječ o tehničkoj neispravnosti vozila, od 20. svibnja ove godine kazne su po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama povećane. Umjesto dosadašnje kazne od 700 kuna za vozače, sada su kazne od 1000 do 2000, od 2000 do 5000, te od 5000 do 7000 kuna. Ako je veći nedostatak , kazna je od 1000 do 2000 kuna, a ako se taj nedostatak smatra opasnim, kazna je od 2000 do 5000 kuna za vozača“, rekao je djelatnik za prometnu preventivu PP Petrinja Miroslav Vuković.

Upravljanje vozilima u zimskim uvjetima je otežano pa policija vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

 

Foto: arhiva Petrinjskog radija

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.