Od 164 certifikata u SMŽ, u Petrinji do sada izdano njih 11 s oznakom „Proizvod hrvatskog seljaka“ Od 164 certifikata u SMŽ, u Petrinji do sada izdano njih 11 s oznakom „Proizvod hrvatskog seljaka“
PETRINJA – Prošlo je godinu dana otkako su se Gradske tržnice Petrinja priključile Udruzi hrvatskih tržnica. „Projekt provodimo u Hrvatskoj već 11 godina. Gradska... Od 164 certifikata u SMŽ, u Petrinji do sada izdano njih 11 s oznakom „Proizvod hrvatskog seljaka“

PETRINJA – Prošlo je godinu dana otkako su se Gradske tržnice Petrinja priključile Udruzi hrvatskih tržnica. „Projekt provodimo u Hrvatskoj već 11 godina. Gradska tržnica Petrinja se uključila prošle godine s 11 OPG-a koji su predstavljeni, koji su u suradnji sa Savjetodavnom poljoprivrednom službom obiđeni i koji su ispunili uvjete da dobe taj certifikat. Vidio sam da ste vi napravili prekrasnu stvar, poslije su vas i kopirali u Varaždinu, da ste na jednom mjestu predstavili sa fotografijama i ostalim podacima svih 11 proizvođača. Potrošači i kupci su ih onda mogli vidjeti, kasnije i upoznati se s njima te potražiti ih na tržnici“, otkrio nam je Miljenko Ernoić, tajnik Udruge hrvatskih tržnica.

U 15 gradova diljem Hrvatske do sada izdano više od 620 certifikata s oznakom “Proizvodi hrvatskog seljaka”

Dodaje kako je tržnica u Varaždinu najduže u tom projektu certificiranja. Oni su krenuli sa 7 certifikata, a danas imaju 79 certificiranih proizvođača. „Znači to je jedan postupka koji će s vremenom rasti i pokazati se. Treba uzeti u obzir da je petrinjska Tržnica manja tržnica, inače je prekrasna i lijepa, no u odnosu na neke druge gradove je malo manja, pa stoga ima i za sada manje certificiranih OPG-a“, dodaje Ernoić.

miljenkoernoic

Na području Sisačko-moslavačke županije izdano je više od 160 certifikata, te su u projekt certificiranja uključene tri tržnice i to kutinska, sisačka i petrinjska. U Kutini su podijeljena 52 certifikata, Sisak ima 101 certificirani OPG, dok petrinjska Tržnica ima 11 izdanih certifikata. U cijeloj Hrvatskoj u ovaj projekt je uključeno 15 gradova, te je do sada izdano 620 certifikata.

„Prije 10-tak godina kada je bila u jeku ekspanzija trgovačkih lanaca i nekakva bojazan da će se sve više ljudi opskrbljivati na taj način, onda smo željeli na neki način skrenuti pozornost svih da na tržnicama postoje izvorni proizvođači koji nemaju velike serije proizvoda, ali imaju kvalitetne domaće proizvode. Tada smo to pokrenuli u suradnji sa Savjetodavnom službom, s nekim lokalnim zajednicama i Zajednicom povrćara Hrvatske“, objašnjava Ernoić reakcije OPG-jaca na dobivene certifikate te dodaje.

Dobivanje certifikata od Udruge hrvatskih tržnica s oznakom “Proizvod hrvatskog seljaka” je potpuno besplatno

„To pokazuje da postoji interes. Sami proizvođači nemaju mogućnost vlastite reklame, to su mali proizvođači koji nemaju raspoloživa sredstva da bi sada radili neke velike marketinške kampanje. Na ovaj način se njima pomaže, jer mi ih vizualiziramo. U Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva je već 11 godina zaštićena oznaka Proizvod hrvatskog seljaka. To je jedan logo koji je zaštićen i koji se OPG-jcima dodjeljuje i na taj način se taj proizvođač obilježi. Tu je i jedna prigodna pregača“, kazao nam je Ernoić.

Petrinjski OPG-i koji imaju certifikat

Petrinjski OPG-i koji imaju certifikat

Pojasnio je kako je postupak dobivanja certifikata vrlo jednostavan i nije kompliciran. „Znači oni bi se sada s početkom proljeća kada krene proizvodnja povrća, a nisu bili do sada obuhvaćeni certificiranjem, trebali na Tržnici javiti voditelju Tržnice koji će formirati povjerenstvo za obilazak gospodarstva, u suradnji s Udrugom proizvođača, Udrugom potrošača i prvenstveno Savjetodavnom poljoprivrednom službom s vašeg područja. Onda kada se prikupi taj broj ljudi, oni će prije same sjetve i sadnje biti obiđeni, napravit će se zapisnik. Postoje obrasci i pravilnik na našoj Internet stranici koji se moraju poštivati da bi se ta oznaka dobila i da bi se stekao status certificiranog proizvođača. Prilikom obilaska će im se izdati uvjerenje, ukoliko zadovolje kriterije“, pojasnio je Ernoić. Na kraju dodaje kako vlasnici obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava nemaju nikakvih troškova oko certificiranja, te da je dobivanje certifikata potpuno besplatno.

Komentari

Mario Gršić Direktor / Novinar / Voditelj

Svoj put na Petrinjskom radiju započinje kao student, a nakon pet godina dobiva priliku za zaposlenje. Osim što ga možete čuti u radijskom eteru, ponekad vidjeti i na novinarskom terenu, uređuje još glazbenu emisiju Slušaonica kao i emisiju o svakodnevnim životnim pričama I to je život. Od 2016.godine postaje direktor Petrinjskog radija.