Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
simoranaslov

Od 2015.do danas SIMORA prijavila 573 projekta, u rukama imaju dva vrijedna priznanja

TOPUSKO – Na Aktualnom satu Županijske skupštine bilo je postavljeno i pitanje o tome koliko je naša Razvojna agencija SIMORA do sada prijavila projekata, kolika je njihova ukupna vrijednost kao i kako trenutno radi SIMORA. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je podsjetio kako je SIMORA nedavno osvojila nagradu Europskog udruženja razvojnih agencija.

„Zadnjih pet godina stvorili smo jednu razvojnu agenciju koja je dobila najviše priznanje od Europskog udruženja razvojnih agencija sa sjedištem u Bruxellesu. To je prva razvojna agencija iz Hrvatske koja je dobila ovakvo prestižno priznanje. Da bi došli do tog priznanja, trebate proći jedan trnoviti put i početak, prije pet ili više godina nije bio jednostavan, trebalo je imati i hrabrosti zaposliti u toj agenciji 40 mladih ljudi, većinom bez iskustva, da pripremaju određene projekte“, kazao je Žinić.

Podsjeća kako su na samom početku rada ove agencije zadali zadatak kako im ne smije promaknuti niti jedan natječaj. „Takav jedan pristup, odgovoran, hrabar, nije lako bilo isplaćivati plaće za 40 djelatnika. Danas mi gotovo iz Županijskog proračuna simbolično plaćamo naše ljude, jer se oni financiraju da li iz projekata koje pripremaju, da li iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Jedan takav način rada, uz odgovornost i možemo reći kvalitetan rad svih mladih ljudi, danas imamo županijsku Razvojnu agenciju SIMORA, našeg Regionalnog koordinatora, najboljom proglašenom agencijom“, dodaje Žinić.

Također je podsjetio kako je SIMORA nedavno osvojila i nagradu gdje je naš projekt proglašen najboljim na razini Europske unije. „Dakle to su velika dva priznanja, dokaz jednog rada kakav treba biti i u upravi, ali i u ovoj razvojnoj agenciji. Ova agencija je pripremila čitav niz raznih projekata iz područja poduzetništva, ruralnog razvoja, strateškog planiranja, socijalnih fondova. Taj broj je od 2015.godine do danas 573 projekta, a samo unazad dvije godine prijavljeno je 179 projekata. Vrijednost svih ovih projekata iznosi otprilike 1,1 milijardu kuna, dok je u provedbi projekata u vrijednosti 700 milijuna kuna“, kazao je Žinić.

Smatra kako ove nagrade moraju biti još veći poticaj za naredno razdoblje. „Sljedeća financijska perspektiva koja dolazi, a i ovo sadašnje stanje u našoj županiji, koja je potresom razorena, je velika prilika da ponovno uspijemo s našim projektima, apliciramo i riješimo i saniramo dio ovih posljedica u potresu pogođenom području, ali ne na način da vratimo ono stanje kakvo je billo, s tim ja osobno nisam zadovoljan, mi trebamo i od Vlade i od ministarstava tražiti da ovo područje bude prioritet broj jedan u Hrvatskoj, ali ne samo u Hrvatskoj, nego ovo područje ima sada veliku pomoć i od ostalih prijatelja, od zemalja EU, ali i nekih drugih koji žele pomoći ovom području, da riješimo probleme i štete koje su nastale u ovom potresu, ali da stvorimo nova radna mjesta, da razvijemo ovo područje, da vratimo dio ljudi koji je napustio ovo područje“, odgovorio je Žinić.

Na samom kraju je podsjetio kako naša Razvojna agencija pomaže poduzetnicima i poljoprivrednicima u pisanju i apliciranju njihovih projekata, i to besplatno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X