Od gradonačelnika zatraženo izvješće o isplaćenim poticajima gospodarstvenicima i poljoprivrednicima Od gradonačelnika zatraženo izvješće o isplaćenim poticajima gospodarstvenicima i poljoprivrednicima
PETRINJA – Petrinjskog Gradsko vijeće je sa 13 glasova za i šest protiv prihvatilo prijedlog Zaključka o traženju posebnog izvješća gradonačelnika o isplaćenim poticajima... Od gradonačelnika zatraženo izvješće o isplaćenim poticajima gospodarstvenicima i poljoprivrednicima

PETRINJA – Petrinjskog Gradsko vijeće je sa 13 glasova za i šest protiv prihvatilo prijedlog Zaključka o traženju posebnog izvješća gradonačelnika o isplaćenim poticajima na temelju Programa poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Grada Petrinje za razdoblje od 1.siječnja 2016.godine do 30.lipnja ove godine. Navedeni prijedlog stigao je od strane osam gradskih vijećnika, a predstavio je HDZ-ov Mihael Jurić.

„Pripremajući se oko toga vidjeli smo da mnogi drugi gradovi transparentno sa svoja sredstva za OPG-ovce, gospodarstvenike, stavljaju javno na svoje stranice i da se točno vidi tko za koje poticaje, tko dobiva koliko poticaja za određene djelatnosti. Pa tako i za krizne situacije, kapitalna ulaganja i sve ostalo. Želimo jasno dobiti imenom i prezimenom te iznosom pojedine stavke koliko su naši gospodarstvenici, obrtnici dobili“, rekao je Jurić i dodaje kako se tu radi o novcu građana i njima moramo odgovarati.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je poručio kako će navedeno izvješće pripremiti. „Agenciji za zaštitu osobnih podataka smo predali zahtjev smijemo li to objaviti. Ako oni to odobre, mi ćemo to dati nije to problem. Mora to biti transparentno i imat ćete slovom, brojkom, OIB-om, imenom i prezimenom sve što treba. Zašto bi bilo razloga da mi bilo što tajimo“, rekao je Dumbović koji je dodao kako će navedeni izvještaj dobiti u roku od 30 dana.

Jednoglasnom odlukom vijećnici su usvojili Odluku o poduzimanju aktivnosti Odbora za financije i proračun radi pripreme akata u svrhu osiguranja većeg stupnja transparentnosti potrošnje financijskih sredstava Proračuna Grada. HDZ-ov Željko Tonković je podsjetio kako je Petrinja po transparentnosti dobila jedinicu te poručuje kako moramo povećati transparentnost.

„Ono što nas posebno smeta je nabava roba i usluga te radova procijenjene vrijednosti jednake ili veće od 70 tisuća kuna. Dakle ovdje gradonačelnik upućuje poziv jednoj pravnoj osobi, pravnom gospodarskom subjektu i to znači može ciljano on, individualno odlučiti, što je apsolutno i u samom startu pogodovanje. Smatramo da ovdje treba nekoliko ponuda dostaviti i na taj način odlučiti“, rekao je Tonković koji se ujedno osvrnuo i na jamstva za ozbiljnost.

„To je nedopustivo. Ako vi imate investiciju od 500 tisuća kuna, može ju izvesti tko hoće, ne mora odgovarati za ništa. To je nešto što je nedopustivo. Ovakva odluka treba biti stavljena van snage i u narednom razdoblju predložit ćemo u ime Kluba vijećnika da Gradsko vijeće donese jednu transparentniju i kvalitetniju odluku, a samim time da ovu stavi van snage“, zaključio je Tonković te dodaje kako u roku od 30 dana Odbor mora predložiti smjernice za povećanje transparentnosti te poručuje kako nam uzor po tom pitanju treba biti Novska, koja je po transparentnosti ocijenjena s peticom.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.