Arbitražno vijeće odlučilo: Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović Arbitražno vijeće odlučilo: Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović
WASHINGTON/PETRINJA – Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu donijelo je pravorijek prema kojoj je jednoglasno utvrđeno da je Republika... Arbitražno vijeće odlučilo: Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović

WASHINGTON/PETRINJA – Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu donijelo je pravorijek prema kojoj je jednoglasno utvrđeno da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović, priopćili su iz tvrtke Gavrilović vezano za spor kojeg su Gavrilovići pokrenuli protiv Republike Hrvatske.

Arbitražni postupak protiv države Gavrilovići su pokrenuli prije šest godina kako bi zaštitili strana ulaganja, a postupkom su tražili naknadu štete od 198,5 milijuna eura, temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja kojeg je Hrvatska sklopila s Austrijom.

“Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg Holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije. Investicija je učinjena u skladu s važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću.”, ističu u priopćenju iz tvrtke Gavrilović.

„Posebno naglašavamo kako u postupku koji je sada završio odlukom arbitražnog vijeća nije traženo vraćanje niti jedne nekretnine, pa stoga odluka arbitražnog vijeća neće imati nikakvog utjecaja na Grad Petrinju ili na status nekretnina i stanova u Gradu Petrinji.“, stoji u njihovom priopćenju.

U svom priopćenju dodaju kako pravorijek Arbitražnog vijeća pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova Washingtonu doživljavaju kao potvrdu svojih nastojanja da pokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja. Na kraju priopćenja dodaju kako se nadaju da odluka ovog suda predstavlja i osnovu za daljnji nesmetan rad tvrtke.

Istovremeno, iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske su izvijestili kako je Arbitražno vijeće praktički u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Gavrilovića te tvrde kako je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s više od 98 posto, odnosno da je toj tvrtki Vijeće dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa i 30 posto traženih troškova postupka.

Iz DORH-a također pojašnjavaju kako na temelju ove presude država Gavriloviću mora platiti naknadu štete u iznosu od 9,7 milijuna kuna i 1,7 milijuna eura, te na ime troškova arbitražnog postupka 2,5 milijuna eura i 285 tisuća američkih dolara. Iz DORH-a također dodaju kako će odluku o daljnjim pravnim radnjama donijeti nakon analize odluke Arbitražnog vijeća, ali dodaju kako je već sada vidljivo da je odluka u suprotnosti s pravom Europske unije.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.