Održan peti „Božićni koncert“ Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Mošćenica Održan peti „Božićni koncert“ Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Mošćenica
PETRINJA – Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica tradicionalno je u sklopu mjeseca prosinca pripremio „Božićni koncert“, ove godine već petu godinu za redom. Kako je... Održan peti „Božićni koncert“ Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Mošćenica

PETRINJA – Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica tradicionalno je u sklopu mjeseca prosinca pripremio „Božićni koncert“, ove godine već petu godinu za redom. Kako je istaknula dopredsjednica Društva Seliha Ferenačk, idealna je ovo prilika za zaključiti i više nego uspješnu godinu za HKUD Mošćenica.

„Pošto je ovo peti tradicionalni Božićni koncert HKUD-a Mošćenica, dali smo naglasak na naše plesove, na sve ono što smo proteklih godinu dana radili. Želimo prikazati što smo mi to uspjeli napraviti za 150 proba odrasle skupine, oko stotinjak proba dječje skupine, dakle odrasle tamburaške i plesne skupine i dječje tamburaške i plesne skupine“, rekla je Ferenčak.

Osim domaćina, u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma nastupili su i brojni gosti, otkrila nam je Ferenčak. „Imali smo goste, Folklorni ansambla Ivan Goran Kovačić iz Siska koji su nam se prikazali sa koreografijom Splita, zatim su nam se Goranovci predstavili i sa vokalnom skupinom, ženskom, miješanom i muškom. Došao nam je i HKUD Hutovo iz Neuma. Vrlo specifičan KUD jer mislim da će se po prvi puta u ovom gradu plesati linđo“, dodala je Ferenčak i ističe kako je i ovaj njihov Božićni koncert upotpunio Pavao Anić.

Zadovoljstvo što je tradicija nastavljena te što je Grad Petrinja i ove godine pokrovitelj koncerta, izrazio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Ja sam danas sretan prije svega kao gradonačelnik Petrinje ali i kao Moščenićanin jer možemo biti ovdje domaćini jednom KUD-u koji stvarno ima bogatu kulturu, tradiciju i običaje. Ono što se može reći da je Mošćenica uvijek bila dobro organizirana i s ovim Božićnim koncertom pokazuju što ljudi u Mošćenici, što sve generacije u Mošćenici gaje i što čvrsto drže u svojim rukama i to ne ispuštaju. Mnoge smo stvari i elemente, plesove, narodne nošnje, naslijedili od svojih baka, djedova i to je ono što je sigurno najvažnije“, kazao je Dumbović te je čestitao HKUD-u Mošćenica na očuvanju tradicije te je podsjetio kako je ovo društvo aktivno i van granica našega grada, županije, ali i države kao što je istaknuo da upravo sve ovo pokazuje poruku da pjesma i ples dovode do zajedništva.

Svi posjetitelji Božićnog koncerta HKUD-a Mošćenica mogli su u više od dva sata proputovati cijelom Hrvatskom zahvaljujući brojnim plesovima i pjesmama iz naše bogate kulturne škrinje. Domaćini su se publici predstavili sa svojim najmlađim plesačima i tamburašima iz njihove Škole tambure, kao što su se s nekoliko plesnih koreografija predstavile njihove odrasle skupine plesača i tamburaša. Sve je okončano zajedničkim pjevanjem „Radujte se narodi“ svih sudionika ovog tradicionalnog koncerta Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Mošćenica.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.