Održana 13.bošnjačka večer sevdaha Održana 13.bošnjačka večer sevdaha
PETRINJA – U organizaciji Bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje u Hrvatskom domu je održana 13.bošnjačka večer folklora i sevdaha povodom Kurban Bajrama. Na početku... Održana 13.bošnjačka večer sevdaha

PETRINJA – U organizaciji Bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje u Hrvatskom domu je održana 13.bošnjačka večer folklora i sevdaha povodom Kurban Bajrama. Na početku tradicionalnog koncerta prisutne je pozdravio predstavnik Bošanjačke nacionalne manjine Grada Petrinje Hajrudin Kulašić:

„Želim da se svi ugodno osjećate, kao i mi sami koji smo domaćini jer ovo je naš grad, ovdje mi živimo bez obzira što smo porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mi smo ovdje ipak svoji na svome i domaćini.“, rekao je kratko Kulašić te na kraju poručio „Bujrum!“ uz želju da se svi provesele.

IMG_2336wwww

U ime gradonačelnika Petrinje pozdravila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb. Rekla je kako smo u hrvatskoj nedavno proslavili „Oluju“ dok bi tu akciju trebali slaviti, kako kaže admiral Davor Domazet Lošo, i Srbi jer su ih  Hrvatski spriječili da ne nose ‘hipoteku’ pet do šest puta većeg genocida od onog u Srebrenici. Oluju bi trebali slaviti i Bošnjaci jer su Hrvati spriječili Srbe da se ne dogodi još veći genocid od strane Srba nad njima rekla je i dodala:

„Dragi prijatelji, posebno vi iz Bihaća, vi to jako dobro znate. Zašto to govorim? Bili smo tada zajedno. Zajedništvo je donijelo pobjedu, zajedništvo kako kaže naš narod, kuću gradi. Zajedništvo raste u ljubav, a ljubav i nemoguće čini mogućim. Jučer je počeo Bajram. Svima dakako sretan početak Kurban bajrama!“

IMG_2347wwww

Na koncertu su nastupili Mehmed Goražda, domaćoj publici poznati pjevač sevaha iz Siska uz pratnju Tamburaškog sastava „Prijatelji“. Nastupilo je potom Kulturno umjetničko društvo „Krajina“ iz susjedne Bosne i Hercegovine iz Kamenice. Djeluju od 1946. s ciljem očuvanja kulturne baštine. Trenutno imaju 150 aktivnih članova u tri skupine. Pred petrinjsku publiku su izlazili nekoliko puta s koreografijama muslimanskih svadbenih igara, spletom Žegarskih igara iz okolice Bihaća, spletom igara iz Posavine, igrama iz Makedonije pod nazivom „Lazarenki“, te igrama iz Vranja. Zainteresirani su mogli također čuti i vidjeti nastupe Ženskog pjevačkog zbora „Sevde“ iz Siska u pratnji glazbene skupine Odiseja te mladog pjevača sevdaha iz Mošćenice Pavla Anića.

IMG_2329wwww

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.