Održana 14.večer folklora i sevdaha Održana 14.večer folklora i sevdaha
PETRINJA – Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje bilo je organizator bošnjačke večeri folklora i sevdaha koje je bilo u sklopu proslave Kurban bajrama.... Održana 14.večer folklora i sevdaha

PETRINJA – Vijeće Bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje bilo je organizator bošnjačke večeri folklora i sevdaha koje je bilo u sklopu proslave Kurban bajrama.

Predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje Hajrudin Kulašić je rekao kako već četrnaestu godinu za redom drugog dana Kurban bajrama pripreme večer Bošnjaka:

„Iza razloga da ti naši Bošnjaci, odnosno svi građani osjete da je Kurban bajram, bilo na koji način, pa makar i uz sevdalinku i igre iz BiH. Jako smo ponosni na rad vijeća Bošnjaka, u Petrinji, Sisku i županiji. Nastojimo naše građane oraspoložiti i uključiti u proslavu Kurban bajrama.“

Predsjednik Kulturnoumjetničkog duštva „Kozara“ iz Kozarca u Bosni i Hercegovini Memid Zijad nam je rekao kako društvo datira iz 19.stoljeća. Broje 250 aktivnih članova podijeljenih u četiri sekcije. Do sada su gostovali po cijeloj Europi, Aziji:

„Često gostujemo izvan BiH. S današnjim danom nastupili smo već 34 puta. Prilično je to velik broj. Gostujemo svakog vikenda.“

Petnaestgodišnja Iva Memić pjeva već pet godina i to na trinaest jezika. Otkrila nam je o čemu govore pjesme koje najviše voli pjevati:

„Pjesme najviše govore o ljubavi, raskidu. Glazba mi, iako je hobi, znači sve u životu. Iako je to hobi, postao je dio života, tako da se život ne može uopće ni zamisliti bez glazbe.“

U ime gradonačelnika Darinka Dumbovića koncertu je nazočila zamjenica Viktorija Kaleb. Ona je pozdravila Bošnjake i njihove predstavnike. Svatko ima šansu usrećiti bližnjeg pored sebe, rekla je i dodala:

„Postoji bezbroj načina na koje se to može postići, ali je pjesma definitivno najbrži način kako razveseliti ljudsku dušu. Kažu da onaj tko pjeva zlo ne misli, ali i da onaj tko pjeva dvostruko moli. Prava pjesma dotiče velike visine. Cilj svega ovoga je napraviti Petrinju ljepšom za život.“, dodaje Kaleb.  Pophvalila je angažman predstavnika Bošnjaka Hajrudina Kulašića. Ulaz je bio slobodan.

Tijekom večeri nastupili su KUD “Kozarac” i KUD “Puračić” iz BiH, SEVDE iz Siska, izvođač Sevdaliniki Mehmed Goražda i tamburaški sastav “Prijatelji” te Pavao Anić iz Mošćenice.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.