Održana prva „Večer tambure na Kupi“ posvećena Stjepanu Vrđuki Održana prva „Večer tambure na Kupi“ posvećena Stjepanu Vrđuki
MOŠĆENICA – Iako je prvotno bilo planirano da prva manifestacija „Večer tambure na Kupi“ bude održana na Kupalištu u Mošćenici, zbog poslijepodnevne kiše ista... Održana prva „Večer tambure na Kupi“ posvećena Stjepanu Vrđuki

MOŠĆENICA – Iako je prvotno bilo planirano da prva manifestacija „Večer tambure na Kupi“ bude održana na Kupalištu u Mošćenici, zbog poslijepodnevne kiše ista je održana na školskom igralištu u tom petrinjskom prigradskom naselju.

Kako je istaknuo Darko Lipovac, povjerenik Mjesnog odbora Mošćenica, ovu su manifestaciju planirali spojiti s otvorenjem Kupališta, no vrijeme ih je u tome omelo. „Samu manifestaciju, odnosno Večer tambure smo posvetili prvom osnivaču tamburaškog sastava u Mošćenici Stjepanu Vrđuki, koji je dva dečka obučavao i naučio ih svirati. Od njega je sve to krenulo. Onda se tu uključio i gospodin Lovreković koji je poveo cure na ples i tako je nastao HKUD Mošćenica. Ove godine smo odlučili krenuti s tom manifestacijom, do sada to nismo imali. Iz prostog razloga da se prisjetimo tih vremena kako je to sve počinjalo. I mi se sada osjećamo kao da smo mi na novom početku, da podignemo naš KUD na višu razinu. Zbog toga smo za prvu ruku pozvali malo manji broj gostiju, a do godine se nadamo da će ih biti puno više“, rekao je Lipovac.

Upravo o Stjepanu Vrđuki posjetitelji su mogli nešto više saznati od najstarijeg člana HKUD-a „Mošćenica“ Ivana Marinića Pere, koji je ujedno bio i član prve generacije koju je obučavao Stjepan Vrđuka od osnutka HKUD-a Mošćenica daleke 1980. godine.  Marinić je djeci Stjepana Vrđuke uručio zahvalnice i obećao da će Mošćeničani uvijek čuvati uspomenu na njihovog oca.

Manifestaciju „Večer tambure na Kupi“ zajedno su organizirali Hrvatskog kulturno-umjetničko društvo Mošćenica i Udruga „Kupa A.M.J.“ pod pokroviteljstvom Grada Petrinje. Seliha Ferenčak, potpredsjednica HKUD-a „Mošćenica“ otkrila je tko je sve nastupio na prvoj „Večeri tambure na Kupi“.

„Ova djeca koja su prva nastupila to su naši mladi tamburaši. Izrazito smo ponosni na njih, to je već peta generacija tamburaša. Zatim su nastupili iz tamburaškog sastava HKUD-a Mošćenica. Zatim imamo goste Tamburaški orkestar Janko Stjepušin iz Martinske Vesi, tamburaški sastav Folklornog ansambla Petrinjčica i imamo goste iz Čakovca, odnosno Vratišinca. To je jedan pjevački zbor, mješoviti pjevački zbor Dr.Vinko Žganec. Tu smo htjeli malo razbiti monotoniju tambure“, rekla je Ferenčak.

Damir Kucek iz Udruge „Kupa A.M.J.“ je istaknuo kako su i prije nove sezone kupanja na Kupalištu u Mošćenici obavili određene radove te najavljuje skora događanja. „21.srpnja imamo Kupa Open Air po sedmi puta. Nadamo se da će ove godine biti još bolje. Sve su domaće mlade nade na tom događanju. Bit će tu i još događanja, kupanja, roštiljanja. Svake godine imamo nešto novo. Uz pomoć gradonačelnika obavili smo određene radove. Ove godine baš vremenski uvjeti nisu dozvoljavali intenzivne radove. Danas smo ovo morali održati ovdje, žao mi je što to nije na Kupalištu“, rekao je Kucek.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović pohvalio je manifestaciju. „Večeras smo gosti nečega što je prvi puta u Mošćenici. Ova jedna dobra manifestacija se treba nastaviti da imaš prijatelje koji dolaze, koji čuvaju pjesmu i tambure i koji uz jedno dobro i kvalitetno druženje daju jednu dobru i jasnu poruku da život ide dalje i da splet različitih okolnosti, splet raznih pjesama, daje jednu prekrasnu priču u kojoj je Mošćenica domaćin. Mošćenica se okreće prema životu, kulturnom i tradicionalnom životu, čuva baštinu i sve ono što smo naslijedili od svojih baka i djedova. To treba držati u svojim rukama“, kazao je Dumbović koji je između ostaloga pohvalio i Kupalište u Mošćenici za koje je kazao kako izgleda predivno, te se zahvalio svim ljudima koji su bili uključeni u rad na uređenju. Dodat ćemo na kraju kako je Grad Petrinja za sve posjetitelje manifestacije „Večer tambure na Kupi“ osigurao i besplatne porcije graha.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.