Share on facebook
Share on twitter
drusmrezegipis

Održana radionica na temu „Što radim i kako se ponašam na društvenim mrežama?“

SISAK – Što radim i kako se ponašam na društvenim mrežama naziv je radionice koja je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak Dječji odjel održana u sklopu projekta Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja kojeg financira Agencija za elektroničke medije, a provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“.

Sudionici susreta bili su učenici 4. a razreda u pratnji svojih učiteljica Andrijane Imprić i Jasne Bošković iz Osnovne škole 22. lipanj Sisak koje često posjećuju tematska događanja namijenjena unapređenju životnih vještina djece i mladih.

Ciljevi radionice bili su podučiti učenike kako odgovorno koristiti društvene mreže, upoznati ih s različitim situacijama neprimjerenoga ponašanja na internetu, utvrditi pravila poželjnoga ponašanja na internetu, podučiti kako zaštititi i poštivati druge s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja i poticati razvoj prijateljstva u osobnim susretima.

Susret su vodile Kristina Grdić, mag.ing.tech.graph. i dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

U vrlo živoj i dinamičnoj interakciji učenici su iznosili razna iskustva vezana za korištenje raznih društvenih mreža i aplikacija, postavljali mnoga pitanja, te tako pokazali iznimno zanimanje za ove i slične teme, pa će se s projektnim aktivnostima nastaviti i tijekom slijedećih mjeseci do kraja godine.

Izdvajamo iz zaključnog dijela susreta, predavačice Kristine Grdić poučne sadržaje primjenjive za sve:

U svakoj komunikaciji, bilo stvarnoj ili virtualnoj, važno je poštivati pravila lijepog ponašanja.

  • Važno je promisliti prije nego što nešto objavimo ili pošaljemo poruku.
  • Za sve poslano preko interneta postoji trag koji negdje ostaje zauvijek zabilježen.
  • Pazite na sve moguće zamke virtualnoga svijeta!
  • Ako se nađete u bilo kojoj od navedenih situacija pitajte za savjet odraslu osobu!
  • Budite oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama – najbolje je nemojte niti započinjati niti prihvaćati.

Voditeljice susreta, zajedno s učiteljicama – podsjetile su učenike da je zdravije i zanimljivije slobodno vrijeme s vršnjacima provoditi u prirodi, igrajući razne društvene igre u živim kontaktima, brinuti i igrati se s kućnim ljubimcima, pomagati odraslima i sl., a manje vremena provoditi za računalom, s tabletom ili mobitelom.

Partneri na ovom projektu su Grad Sisak, Knjižnica i čitaonica Kutina, Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Osnovna škola Komarevo. Suradnici u zajednici iz redova predstavnika medija su Petrinjski radio i Portal 53, te Radio Sisak i Sisak.portal.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X