Održana Redovna sjednica Skupštine PSS-a Održana Redovna sjednica Skupštine PSS-a
PETRINJA – Članovi Petrinjskog sportskog saveza održali su Redovnu sjednicu Skupštine na kojoj su jednoglasno usvojena izvješća o realizaciji Programa rada, financijskom poslovanju i... Održana Redovna sjednica Skupštine PSS-a

PETRINJA – Članovi Petrinjskog sportskog saveza održali su Redovnu sjednicu Skupštine na kojoj su jednoglasno usvojena izvješća o realizaciji Programa rada, financijskom poslovanju i Nadzornog odbora za prošlu, te izvješće o provedbi Javnog poziva PSS-a i Plan realizacije Programa javnih potreba u sportu za područje Grada Petrinje za 2018. godinu.

„Petrinjski sportski savez za 2017. godinu po prvi puta je raspisao Javni poziv, a nakon njegove provedbe usvojen je Plan realizacije Programa javnih potreba u sportu za područje Grada Petrinje za 2017. godinu u iznosu 1.140.000,oo kuna. Pod okriljem Petrinjskog sportskog saveza svoju programsku djelatnost trenutno realiziraju 34 sportske udruge koje djeluju u 24 sportske grane i 6 školskih sportskih društava naših osnovnih i srednje škole. 2017. godina je bila uspješna godina, imamo i dalje nekoliko prvaka i viceprvaka Republike Hrvatske, što ekipno, pojedinačno i u paru, imamo i pobjednike KUP-a RH, te veliki broj reprezentativaca po uzrastima u više sportskih grana. Svi klubovi drže solidne pozicije u natjecanjima u kojima sudjeluju, te postižu dobre rezultate, kako u kolektivnim, tako i u pojedinačnim kategorijama.“ – kazao je Marko Badrić, predsjednik Petrinjskog sportskog saveza.

Osvrnuo se i na školski sport, odnosno, kako je naglasio, Školska sportska društva imaju 30 sekcija i u njih je uključeno 658 učenika-sportaša. Osnovne škole natječu se u 11, a srednje u 8 sportskih grana kroz gradska, međugradska, županijska, poluzavršna i završna državna natjecanja.

Još je dodao kako je u djelovanje PSS-a uključeno ukupno 1900 aktivnih članova koji treniraju, a od toga je 1200 registriranih sportaša pri nacionalnim sportskim savezima. Također, Savez je omogućio dodatnu financijsku potporu klubovima i pojedincima za kvalitetniji rad, te odlazak na završnice državnih i međunarodnih natjecanja. Uz to financirano je i 6 trenera na Sportskom učilištu u Zagrebu, te seminari i produženje licence za 25 trenera.

Osim toga sufinancirane su 22 sportske manifestacije koje pridonose razvoju sporta u Gradu Petrinji, ali i turističkoj promidžbi Grada na lokalnoj i globalnoj razini, a PSS prati i osigurava financijsku potporu za sportska natjecanja invalida i veterana Domovinskog rata.

Što se tiče provedbe Javnog poziva za 2018. godinu navedeno je kako su u Proračunu Grada Petrinje za ovu godinu planirana sredstva za provedbu Programa u ukupnom iznosu 1.520.000,oo kuna. Na Javni poziv su se javile 24 sportske udruge, a planirano je i podržati 24 sportske manifestacije, zatim aktivnosti osoba s invaliditetom i stradalnika Domovinskog rata, te financiranje školskog sporta u Gradu Petrinji.

Također jednoglasno, prihvaćena je i Odluka o stručnom usavršavanju trenera, a što je Marko Badrić pojasnio: „Svaka članica Petrinjskog sportskog saveza, temeljem dostavljene Zamolbe, ima pravo zatražiti financiranje stručne izobrazbe trenera. Temeljem odluke Izvršnog odbora osoba se upućuje u izobrazbu, a nakon završene izobrazbe svaki trener dužan je provesti minimalno dvije godine radeći u klubu koji je poslao zahtjev za financiranje. Svaki klub ima obvezu sklopiti Ugovor o školovanju trenera i jedan primjerak dostaviti u Petrinjski sportski savez. U slučaju prijevremenog raskida Ugovora klub je dužan vratiti sredstva utrošena za školovanje trenera na račun Petrinjskog sportskog saveza.“

Dodao je i kako je Odluka predložena iz razloga da ne bi bilo pošteno niti prema Savezu,niti prema klubovima, da se plati stručna izobrazba i osposobljavanje nekome tko će raditi tri mjeseca u Gradu Petrinji, a onda otići negdje drugdje.

Na Skupštini je obavljen i prijem novih članica u PSS i to: Ribolovne udruge „Petrinja“, Biciklističkog kluba „BikeAround“ i Udruge športskih ribolovaca „Štuka – Kupa“, dok su iz članstva brisani Športski rukometni klub „Veteran“ i Udruga športskih ribolovaca „Štuka“.

Gost na Skupštini bio je i Josip Šimunović, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije, koji je pohvalio rad: „Uvijek nekako kažem da kada prvi puta dođem u nekakvu sredinu, održavanje sjednice Skupštine nekakvo mi je ogledalo rada sportske zajednice u pojedinom gradu, jer u tim vašim odnosima i načinu kako provodite Skupštinu može se iščitati i način rada klubova u tom gradu. Dosta mirna i brzo provedena Skupština, čovjek bi rekao, ovako kada dođe sa strane, da nemate nekakvih velikih problema iako znam da u svim gradovima sve zajednice imaju problema, a to se prije svega odnosi na sredstva.“

Na kraju je svim sportašima zaželio puno uspjeha u radu i nadasve dobrih rezultata u sportu, bez obzira radi li se o školskom ili o kvalitetnom sportu, odnosno udrugama koje su izravno u natjecanjima.

Svoj boravak, kao predsjednik Zajednice, iskoristio je i za obilazak novih prostorija Petrinjskog sportskog saveza koje se nalaze u ulici Braće Hanžek 1a, u zgradi na Gradskom rukometnom stadionu.

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.