Održana tradicionalna „Šumarska zabava“ Održana tradicionalna „Šumarska zabava“
SISAK – Već deseti put za redom Hrvatsko šumarsko društvo organiziralo je „Šumarsku zabavu“ u sisačkom Hotelu Panonija. Goran Gobac, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva... Održana tradicionalna „Šumarska zabava“

SISAK – Već deseti put za redom Hrvatsko šumarsko društvo organiziralo je „Šumarsku zabavu“ u sisačkom Hotelu Panonija. Goran Gobac, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Sisak je podsjetio kako je društvo sa svojim radom počelo još davne 1846.godine, a pod današnjim nazivom djeluju od 1991.godine.

„Danas društvo broji 2700 članova u 19 ogranaka, a aktualni predsjednik je Oliver Vlaić. Hrvatsko šumarsko društvo – Ogranak Sisak osnovan je 60-tih godina prošlog stoljeća kao Šumarsko društvo Sisak. Osnivanje koincidira sa osnivanjem Šumskog gospodarstva Sisak, a članovi su bili zaposlenici, inženjeri, tehničari šumskog gospodarstva i lokalne drvne industrije. Najstariji dostupni pisani dokumenti su iz pisanog arhiva i datiraju iz 1972.godine i od tada se može pratiti kronološki rad Šumarskog društva Sisak“, rekao je Gobac.

Dodaje kako je društvo tada brojalo 153 člana. „Danas Hrvatsko šumarsko društvo-Ogranak Sisak broji 111 članova, 59 diplomiranih inženjera šumarstva, 34 šumarska tehničara te 18 članova ostale struke. S aktivnim radom Hrvatsko šumarsko društvo – Ogranak Sisak kreće krajem 90-tih kada je ogranak vodio Zvonko Rožić koji je 2001.godine nakon dužeg vremena organizirao našu Šumarsku zabavu. Od tada svake druge godine zabava se redovito održava“, dodaje Gobac.

Šumare su na njihovoj zabavi podržali i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec. „Šumarstvo i poljoprivreda su najstarije grane na području Hrvatske, pa i u našoj županiji. Nije ni čudo. Naša županija imamo sreće obiluje velikim šumskim površinama, negdje oko 44 posto ukupno teritorija u našoj županiji je pokriveno šumama. Vrlo bogatom šumom, od hrastovih šuma na području Slavonije, Moslavine pa i Banovine do onih brdskih područja gdje imamo i bogatstvo bukvom, grabom ali i crnogoričnom šumom na Zrinskoj gori, na brdovitom dijelu naše županije“, rekao je uvodno Žinić.

Dodaje kako smo jedna od županija gdje je drvna industrija najjača. „Šume su bitne za našu klimu, za budućnost, za zdrav okoliš. S te strane želim šumarima da nastave vrlo kvalitetno upravljati i gospodariti šumama. Oni me uvjeravaju, ja vjerujem da je to tako, da je veći taj prirodni prirast drvne mase od onoga što se iskorištava. To je pozitivno razmišljanje i jedna dobra vijest“, kazao je Žinić koji je na kraju pohvalio rad društva te je istaknuo kako su aktivni i organizirani. Također, čestitao je šumarima na svemu onome što čine.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.