Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
digitalnaovisnost19go

Održana tribina „Digitalna ovisnost-kako se boriti protiv digitalnog heroina“

SISAK – Centar za socijalnu skrb Sisak i Udruga „Dobre priče“ organizirali su tribinu pod nazivom „Digitalna ovisnost-kako se boriti protiv digitalnog heroina“, koja je održana u prostorijama sisačkog Centra za socijalnu skrb. Ravnateljica Centra Alenka Ljubešić otkriva nam kako je došlo do ideje o organiziranju jedne ovakve tribine.

„Ideju i inicijativu je dala Udruga Dobre priče, mi smo je prihvatile zato što se u svom svakodnevnom radu često se susrećemo s ovim problemom digitalne ovisnosti, ja bih naglasila ne toliko kod djece koliko kod roditelja koji ili se nalaze u situaciji da ne znaju kako odgojno postupati, ili odlaze u onu drugu krajnost gdje zbog svoje vlastite pretjeranog i prekomjernog korištenja digitalnih tehnologija zapravo zanemaruju potrebe svoje djece“, rekla je Ljubešić te dodaje kako su na tribini govorili i o pozitivnim aspektima korištenja tehnologije, kao što su svi okupljeni mogli dobiti odgovore kako kao roditelj postupati i gdje pronaći granicu te kako mirne savjesti reći ne, kao i kako animirati djecu da umjesto korištenja raznih tehnoloških pomagala, provedu svoje slobodno vrijeme na drugačiji način.

Predsjednica Udruge „Dobre priče“ Jasmina Jovev otkriva nam zbog čega su odlučili na tribini obraditi upravo ovu temu. „Udruga Dobre priče jedna je mlada udruga koja se želi društveno angažirati oko nekih problema i pitanja o kojima mislimo da se ne zna dovoljno, ne govori dovoljno, i da se u ovom slučaju roditelji moraju puno više educirati. Zašto digitalna ovisnost i zašto smo ga usporedili sa heroinom, jer se smatra da je digitalna ovisnost vrlo blizu toj heroinskoj ovisnosti, da je se jako teško rješava i zato smatramo da treba početi o tome razgovarati i educirati se na vrijeme“, rekla je Jovev te dodaje kako ovakva ovisnost obično počinje u dječjoj dobi, stoga smatraju da o ovom problemu moraju početi razgovarati otvoreno.

„Mi smo zato pozvali stručnjake koji će o tome govoriti, to su upravo stručnjaci psiholozi, psihijatri koji se bave ovom tematikom, ali i mladi, sportaši, književnici koji su svoju energiju i svoje vrijeme usmjerili u nešto kreativno. Naravno koriste se tehnologijama, ali umjereno i sa svrhom“, dodaje Jovev.

Jedan od govornika na tribini bio je i 18-godišnji kajakaš Josip Lenac iz Hrvatske Kostajnice, reprezentativac Hrvatske, među 10 najboljih veslača u Europi, kao i među 12 najboljih u svijetu. Kaže kako društvene mreže koristi isključivo kako bi promovirao sebe i svoj sport kojim se bavi.

„Dobio sam poziv od Željke Josić da li bih htio predstaviti stranu nekoga tko nije toliko ovisan o mobitelu, jer ja baš nemam vremena za to jer se bavim sportom koji iziskuje puno vremena. Moja poruka mladima bi bila da pronađu neki svoj ispušni ventil, ne mora biti profesionalni sport već bilo što drugo što nije gledanje u ekrane i ostale takve slične stvari“, rekao je Lenac.

Tribinu su podržali i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, kao i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak koji je istaknuo kako je tema digitalne ovisnosti zanimljiva tema. „Često u javnosti slušamo o ovisnostima droge, alkohola i kocke, ali vrlo malo slušamo o digitalnoj ovisnosti. Svi smo igrali video-igrice, često koristimo mobitele, tablete, laptope, puno vremena provodimo na društvenim mrežama, međutim vjerojatno se nikada nismo pitali gdje je granica između razonode i ovisnosti“, rekao je Celjak.

Za svoju buduću tribinu iz Udruge „Dobre priče“ odabrali su još jednu zanimljivu temu, a to je nasilje maloljetnika preko interneta.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X