Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gimgspink2020

Održane edukativne razgovaraonice povodom Nacionalnog dana prevencije vršnjačkog nasilja

SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u suradnji s Osnovnom školom Braća Bobetko Sisak, Osnovnom školom 22. lipnja Sisak, Osnovnom školom Komarevo, Osnovnom školom Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica, te Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac Ogranak u Capragu organizirala je niz edukativnih razgovaraonica za učenike razredne nastave, te petih i šestih razreda povodom Nacionalnog dana prevencije vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači. Susrete su vodile Kristina Grdić, mag.ing.tech.graph. i dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

„Na susretima je bilo riječi o odgovornom ponašanju u stvarnom životu i na društvenim mrežama – koje su postale sve češće mjesto druženja djece i mladih, ali i izvora nasilja jer je njihova uporaba još uvijek nedovoljno kontrolirana od strane roditelja i drugih odraslih osoba, poglavito iz razloga jer mnogi mladi ljudi imaju veća informatička znanja od svojih roditelja, a dio roditelja nema vremena za odgovorno roditeljstvo već odgoj i obrazovanje prepuštaju školi i dodatnim izvanškolskim aktivnostima što za pravilan rast i razvoj djeteta nije nikako dovoljno“, pojasnila je Poredoš Lavor.

U vrlo živoj i dinamičnoj interakciji učenici su iznosili razna iskustva vezana za korištenje raznih društvenih mreža i aplikacija, postavljali mnoga pitanja, te tako pokazali iznimno zanimanje za ove i slične teme, pa će se s projektnim aktivnostima nastaviti i tijekom slijedećih mjeseci do kraja lipnja ove godine.

Izdvajamo iz zaključnog dijela susreta poučne sadržaje primjenjive za sve:

U svakoj komunikaciji, bilo stvarnoj ili virtualnoj, važno je poštivati pravila lijepog ponašanja.

Važno je promisliti prije nego što nešto objavimo ili pošaljemo poruku.

Za sve poslano preko interneta postoji trag koji negdje ostaje zauvijek zabilježen.

Pazite na sve moguće zamke virtualnoga svijeta!

Ako se nađete u bilo kojoj od navedenih situacija pitajte za savjet odraslu osobu!

Budite oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama – najbolje je nemojte niti započinjati niti prihvaćati.

Voditeljice susreta, zajedno s učiteljicama i knjižničarkama – podsjetile su učenike da je zdravije i zanimljivije slobodno vrijeme s vršnjacima provoditi u prirodi, igrajući razne društvene igre u živim kontaktima, brinuti i igrati se s kućnim ljubimcima, pomagati odraslima i sl., a manje vremena provoditi za računalom, s tabletom ili mobitelom.

Na kraju susreta svim sudionicima podijeljeni su bedževi prijateljstva (više od 300 komada) koji se mogu nositi na odjevnom predmetu, pernici ili torbi i biti kao svojevrsni podsjetnik važnosti razvijanja bliskih i odgovornih odnosa.

Navedena aktivnost dio je projekta Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencija nasilja u obitelji i društvu koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X