Održani 15.likovni susreti SKD “Prosvjeta” i otvorena izložba posvećena Milošu Popoviću Održani 15.likovni susreti SKD “Prosvjeta” i otvorena izložba posvećena Milošu Popoviću
PETRINJA – Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja organizirala je 15.likovne susrete na Baniji koji su i ove godine okupili veliki broj slikara... Održani 15.likovni susreti SKD “Prosvjeta” i otvorena izložba posvećena Milošu Popoviću

PETRINJA – Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja organizirala je 15.likovne susrete na Baniji koji su i ove godine okupili veliki broj slikara koji su cijelo poslijepodne na nekoliko različitih lokacija u Petrinji slikali razne motive grada. Zadovoljstvo još jednim likovnim susretima izrazila je Mara Vilus, predsjednica Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja.

„To je tradicionalna manifestacija, iako mi imamo još u jesnu jednu manifestaciju, Likovnu koloniju jesen u Petrinji koju ćemo održati, ja se nadam ove godine po 11.put. Što se tiče slikanja u Petrinji i okolici, mi se mnogo trudimo, iza nas je ostalo jako puno lijepih slika i slikari su ovdje uvijek dobro došli. Oni obožavaju doći u Petrinju i naša sela gdje slikaju s užitkom“, rekla je Vilus.

Dodaje kako su i ovoga puta slikari zabilježili brojne motive Petrinje. Vilus se zahvalila Gradu Petrinji na potpori i cjelokupnoj dosadašnjoj suradnji. „Ja sam izuzetno zadovoljna suradnjom s Gradom Petrinja, suradnja je izvrsna. Imamo razumijevanja što se tiče Grada i gradonačelnika. On nas prati godinama, nije samo da nas prati sada kao gradonačelnik, pratio nas je i davno prije kada nije bio gradonačelnik. Pomagao nam je na sve moguće načine i financijski i organizacijski, darovima i svime mogućim što smo mi zamolili da nam učini“, istaknula je Vilus.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je izrazio nadu da nam u narednim godinama na ove likovne susrete dođe još više slikara. „Danas ovaj prekrasan dan u Petrinji, mogu reći da je sigurno našim prijateljima, dragim prijateljima Kolonije, koju svake godine zajednički organiziramo, drago što su ovdje. Organiziramo ove susrete s Udrugom i pokazujemo kako se družiti, kako biti zajedno i kako taj likovni izričaj prikazati kroz vesele i različite boje koje pokazuju jednu određenu cjelinu, a to je slika. U ovom dijelu je jako važno da imamo dobar kontinuitet, već 15 godina, no ima nešto još važnije od slike, a to je druženje, prijateljstvo iz različitih krajeva. Ovi susreti povezuju dobre ljude koji vole umjetnost, vole prenijeti sadržaj prirode i života na sliku“, rekao je Dumbović koji na kraju dodaje kako su ovi susreti sadržajni doprinos našem Gradu, susreti s kojima Petrinja pokazuje da je kulturni grad.

U sklopu ovogodišnji 15.likovnih susreta u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji otvorena je i šesta izložba posvećena preminulom akademskom slikaru Milošu Popoviću. O Milošu Popoviću više je rekao akademski slikar Nedjeljko Tintor koji je istaknuo kako je Popović imao jako malo izložbi za vrijeme njegova života, a ovo je pak treća izložba njegovih slika koja je otvorena nakon njegove smrti. Za Popovića je kazao kako je bio veliki optimist u životu, bio je odličan pedagog, dok je kao slikar prvenstveno bio kolorist. Više od 20 izloženih radova svi zainteresirani mogu razgledati do 27.srpnja ove godine.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.