Održano predavanje „Uloga ekološke poljoprivrede u lokalnom i regionalnom razvoju“ Održano predavanje „Uloga ekološke poljoprivrede u lokalnom i regionalnom razvoju“
PETRINJA – Društvo Terra banalis i Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja u sklopu serije predavanja pod nazivom „Mogućnosti i izazovi ruralnog razvoja“, organizirali... Održano predavanje „Uloga ekološke poljoprivrede u lokalnom i regionalnom razvoju“

PETRINJA – Društvo Terra banalis i Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja u sklopu serije predavanja pod nazivom „Mogućnosti i izazovi ruralnog razvoja“, organizirali su četvrto predavanje, ovoga puta s temom „Uloga ekološke poljoprivrede u lokalnom i regionalnom razvoju“. Predavanje je održala prof.dr.sc.Željka Šiljković sa Sveučilišta u Zadru, Odjela za geografiju.

Šiljković je ukratko ispričala što se moglo čuti na ovom predavanju. „Koja je vrijednost ekološke poljoprivrede, posebno za Sisačko-moslavačku županiju obzirom je ona među prvih pet i po broju gospodarstava i po broju poljoprivrednih površina,  i o tome da bi ekološka poljoprivreda trebala biti baza za jednu daljnju nadogradnju jednog šireg kompleksnog razvoja ruralnog prostora. Ekološka poljoprivreda može biti sama sebi svrha, ali isto tako može biti temelj za čitav niz drugih djelatnosti, od prerade, prehrambene industrije, turizma“, kazala je Šiljković.

Ističe kako je ekološka poljoprivreda i dobra prilika za povećanje zaposlenosti. „To je jedna mogućnost. Prema nekim pokazateljima u svijetu, tu je zaposlenost viša za 10 do 25 posto u ekološkoj poljoprivredi, a isto tako postoji velika mogućnost za zapošljavanje žena obzirom u pojedinim općinama u županiji dominira upravo ta ženska nezaposlenost. I Europski fondovi daju određena financijska sredstva za pomoć upravo onim gospodarstvima na kojima dominiranju, odnosno vlasnici su žene“, istaknula je Šiljković te dodaje kako dobar dio mladog stanovništva također u ekološkoj poljoprivredi može naći svoju priliku.

Na naše pitanje koji su to potencijali po pitanju ekološke poljoprivrede koje naše područje može iskoristiti ili dodatno razvijati, Šiljković odgovara kako možemo dodatno razvijati obzirom na blizinu zaštićenih područja u našoj županiji.

„To je poljoprivredna ekološka proizvodnja u neposrednoj blizini ili Parka prirode Lonjsko polje ili regionalnih parkova. Može kombinirati tradicionalni uzgoj pojedinih kultura koje su zapostavljene ili koje su naprosto nestale s ovog područja. Sada je banijska šara svinja uvrštena kao autohtona. Prostor ima mogućnost i za razvoj ratarskih kultura, kao što su tikve, krumpir i slično, ali i voćarskih trajnih kultura koje se mogu plasirati na tržište poput oraha, lješnjaka i ostalih“, kazala nam je Šiljković.

Govoreći o cijeni ekoloških proizvoda, kazala je kako ona ne bi trebala biti tako visoka te dodaje kako ekološki proizvodi ne moraju biti nužno nedostupni za većinu građana, već uz podršku lokalne i regionalne zajednice može biti plasirana brojnim ustanovama i institucijama i tako ga se može učiniti dostupnim širem sloju stanovništva.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.