Općina Lipovljani održala Svečanu sjednicu Općina Lipovljani održala Svečanu sjednicu
LIPOVLJANI – U društvenom domu u Lipovljanima održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu proslave blagdana sv. Josipa, Dana župe i Dana Općine Lipovljani.... Općina Lipovljani održala Svečanu sjednicu

LIPOVLJANI – U društvenom domu u Lipovljanima održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu proslave blagdana sv. Josipa, Dana župe i Dana Općine Lipovljani.

Što je učinjeno od prošle Sjednice do ovogodišnje, rekao je zamjenik predsjednice Općinskog vijeća općine Lipovljani Miroslav Horvat: „Od lokalnih izbora pa do sada održali smo 25 sjednica i obradili 329 točaka Dnevnog reda. Na redovnim sjednicama donijeli smo niz važnih zaključaka i odluka, a u 2017. godini donijeli smo programe za financiranje javnih potreba u kulturi, športu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju te programe za izgradnju i održavanju komunalnih infrastruktura. Postoje subvencije za novo zapošljavanje u 2017. godini kao nastavak iz prošlih godina koje se odnose na osiguranje usjeva plaćanjem polica osiguranja. Također se subvencionira prijevoz učenika srednjih škola te smo uveli subvencije za konzultantske usluge za prijave na natječaje i programe ruralnog razvoja za poljoprivrednike s područja općine Lipovljani.“, rekao je među ostalim Horvat.

Prisutnima se obratio načelnik općine Lipovljani Mario Ribar koji je rekao kako su ponosni što pripadaju ovoj općini koja ima razloga za ponos i slavlje. „Protekla godina nije bila nimalo jednostavna te je bila dosta izazovna jer je trebalo s manjim financijskim sredstvima zatvoriti i završiti predviđene projekte. Rezalo se na gotovo svim programima, osim programa socijale poput rodiljne naknade gdje smo povećali prihode te programa subvencioniranja stipendija i poljoprivrednika. Unatoč smanjenju sredstava,  prošle godine imali smo realiziran rekordan proračun od 1993. godine u iznosu od 11 milijuna kuna što je rezultat kontinuiranog rada svih zaposlenika općine.“, naglasio je Ribar.

P1200088

U proteklim godinama u realizaciji su razni projekti. „Jedan od projekata je projekt reciklažnog dvorišta vrijedan gotovo 2 milijuna kuna kojeg je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i Sisačko-moslavačka županija. Također provodimo projekt vodoopskrbnog sustava, partnerskog projekta s gradom Kutinom, Gradom Popovačom, općinom Ludina i nositeljem Moslavinom d.o.o.  Radi se EU projektu vrijednom 30 milijuna kuna koji se realizira djelomično na području općine Lipovljani.“, objasnio je Ribar te dodao kako također provode par manjih komunalnih projekata.

Kao najznačajniji projekt naznačio je projekt izgradnje čvora Lipovljani, izlaza s autoceste.  „To je projekt koji nam otvara mogućnost gospodarskog razvoja. U njega je do sada uloženo 20 milijuna kuna i sada ide prema završetku te se nadamo kako će biti završen u rujnu ove godine. On nam je važan jer će nam značiti za razvoj gospodarstva i turizma, ali i za demografski opstanak općine te za zapošljavanje mladih ljudi.“, zaključio je Ribar.

Što se tiče planova za ovu godinu naglasio je kako je plan završiti taj projekt, te projekt vezan za prometnu infrastrukturu. Također pripremaju projekt uređenja Trga Hrvatskih branitelja i svetog Josipa koji su aplicirani Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Pripremljena su dva važna projekta u iznosu od 14 milijuna kuna koji se odnose na rekonstrukciju Ulice Josipa Kozarca s nogostupom te izgradnju novog dječjeg vrtića.

U ime načelnika općina i gradonačelnika gradova prisutnima se obratio kutinski gradonačelnik Andrija Rudić koji je u partnerskom odnosu s općinom Lipovljani zbog zajedničkih aktivnosti u lokalnoj akcijskoj grupi LAG Moslavina.

„Ova općina prikaz je kako se može napredovati te kako se u osam godina može napraviti velika promjena. Ponosan sam što smo to djelomično zajednički radili jer naša politička karijera je slična. Očito je da se neke stvari mogu napraviti u osam godina jer se vidi velik napredak.“, rekao je Horvat te zahvalio Ribaru na partnerstvu u posljednje četiri godine.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić pohvalio je aktivnosti vezane za sve provedene projekte. „Svaki uspjeh općine Lipovljani uspjeh je Sisačko-moslavačke županije, uspjeh je to svih nas bez obzira tko je sudjelovao ukoliko je on usmjeren na dobrobit svih stanovnika Lipovljana, ove županije pa i naše Hrvatske. Nikada nije bilo upitno da u bilo kojem projektu županija nije surađivala s ovom općinom te joj nije pomagala.“, rekao je župan te dodao:  “Moramo bez obzira na političke, vjerske i druge razlike raditi na podizanju kvalitete života. Ovih svih projekata ne bi bilo da se nisu radili s ljubavi i žarom.“, zaključio je Žinić.

P1200100

Na svečanoj sjednici nazočnima su se obratili i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki i saborski zastupnik Željko Lenart.

 

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.