Otkriveno spomen obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Otkriveno spomen obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata
SISAK – Na Gradskom groblju Viktorovac svečano je otkriveno Spomen obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske, a spomenik su... Otkriveno spomen obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata

SISAK – Na Gradskom groblju Viktorovac svečano je otkriveno Spomen obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske, a spomenik su zajedno otkrili zamjenik ministra branitelja Dinko Tandara i Hamzalija Hafizović, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske – Ogranak Sisak Sisačko-moslavačke županije.

Hafizović je podsjetio kako se u Domovinski rat u Republici Hrvatskoj uključilo više od 25 tisuća branitelja Bošnjaka, a 80 posto njih su bili dragovoljci. Život za Domovinu dalo je 1187 branitelja Bošnjaka.

„Bošnjaci su ratnih godina u 80-postotnom obliku stupili u postrojbe hrvatske policije i vojske, bez domovnice, bez ikakvih kalkulantskih primisli i bilo kojih naravi, što nama koji danas uživamo u demokratskom društvu, u njegovom punom značaju, nameće trajnu obavezu da se sinova koji su dali svoje, nešto najdragocjenije, a to je život, sjećamo sa pijetetom i da im iskazujemo svoje poštovanje svugdje na svakom mjestu. Također moram istaknuti da mi Bošnjaci branitelji nismo baš zadovoljni tretmanom spram naše braniteljske populacije, odnosno ponekad odnosom lokalne, regionalne pa i vladine politike što se tiče podrške u praćenju projekt programa naše udruge, kako na državnoj tako i lokalnoj razini“, rekao je Hafizović te se pita zbog čega niti jedan Bošnjak do sada nije dobio čin generala.

Senad Bratić, predstavnik Bošnjaka u institucijama entiteta Republike Srpske je istaknuo su se Bošnjaci, uglavnom kao izbjeglice, uključili rame uz rame sa svim ostalima hrvatskim braniteljima da brane temelje Republike Hrvatske. „Mislim da i dovoljno govori činjenica da od 12 tisuća poginulih, 1187 branitelja je iz reda Bošnjaka, Muslimana, i mislim da će institucije Republike Hrvatske znati ovo cijeniti i ovaj doprinos Bošnjaka neće biti zaboravljen u vremenu koje dolazi ispred nas“, rekao je Bratić.

Saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj je istaknula kako je Republika Hrvatska domovina svih pripadnika hrvatskog naroda, ali i nacionalnih manjina. „U okrutnom i krvavom ratu koji nam je početkom 90-tih godina nametnut, zbog naše želje da živimo slobodnim i demokratskim životom, oslobođenim strahom od nepravedne dominacije i terora političkog jednoumlja, izuzetan doprinos dali su pripadnici svih nacionalnih manjina, a posebice bošnjačke nacionalne manjine. Otkrivanjem ovog spomen obilježja simbolički iskazujemo želju za ispunjavanjem tog velikog moralnog duga kojeg svi mi zajedno osjećamo i svoje divljenje prema njihovoj hrabrosti i domoljublju koje nam i danas predstavljaju divan uzor i izvor našeg snažnog životnog nadahnuća“, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Na otkrivanju spomen obilježja bio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. „300-tinjak Bošnjaka hrvatskih branitelja sudjelovalo je u Domovinskom ratu na području naše županije, 18 Bošnjaka je izgubilo svoje živote. Sisačko-moslavačka županija podržava aktivnosti svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, osobito aktivnosti koje su usmjerene na njegovanje i trajno očuvanje uspomena na one kojima smo najzahvalniji za našu slobodu, za našu modernu Republiku Hrvatsku. Poštovani hrvatski branitelji Bošnjaci, hvala vam što ste zajedno sa Hrvatima, sa većinskim narodom, sudjelovali u obrani i stvaranju naše Domovine“, kazao je Celjak.

Izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara je kazao kako je i on u Domovinskom ratu zajedno bio rame uz rame s braniteljima Bošnjacima. „Vjerujte mi da sadašnje Ministarstvo hrvatskih branitelja , odnosno sadašnji ministar i svi mi ostali, jednako skrbimo o hrvatskim braniteljima Bošnjacima, kao i o braniteljima Hrvatima, nema nikakve razlike. Znam da je 20 godina zapostavljano sve, 20 godina se nije dobro brinulo o braniteljima, nije se branilo o onima koji su branili našu Domovinu, mi to pokušavamo ispraviti. Vjerujte nam da ćemo u svakom trenutku pokušati i nastojati biti ti koji će pomoći braniteljima, ne samo braniteljima Bošnjacima, nego svim braniteljima manjina koje su sudjelovali u obrani naše Domovine Hrvatske“, rekao je Tandara.

Okupljenima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice grada Siska Alem efendija Crnkić. „Mi smo ovdje okruženi ljudima koji nas gledaju, čije i slike vidimo, i koji nam poručuju dvije stvari. Mi smo dali najvrjednije što smo mogli dati, a što ste vi spremni dati? Što ste vi spremni dati i ostaviti za lijepu našu. To je prvo što sam ja razumio i shvatio boraveći na ovom mjestu. Šehidi su oni koji su poginuli na božjem putu, a božji put je braniti temeljne ljudske vrijednosti, slobodu, čast, dostojanstvo, vjeru, obitelj, dom, domovinu, boriti se za istinu, aktivno se suprotstaviti zlu i onima koji čine zlo. Šehidi, svjedoci istine, svjedoci slobode, amanet kojim su nas obvezali svojom prolivenom krvlju, a taj amanet, to povjerenje koje smo od njih preuzeli sastoji se u našoj pojedinačnoj i kolektivnoj odgovornosti, da njegujemo moralne i društvene vrijednosti, da budemo pravedni, čestiti, plemeniti građani, i da iz ljubavi prema svojoj domovini mi radimo svoj posao na najbolji mogući način. To je izraz našeg domoljublja danas u miru. Da radimo svoj posao na najbolji mogući način“, kazao je Crnkić koji je između ostaloga na samom kraju predvodio molitvu pred novootkrivenim spomen obilježjem.

Nakon otkrivanja, vijenac su podno spomen obilježja položili roditelji poginulih i umrlih branitelja, izaslanih ministra branitelja Dinko Tandara, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, predstavnici gradova Siska, zamjenik gradonačelnice Ivica Rendulić i Petrinje, zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb , te predstavnici brojnih drugih braniteljskih udruga.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.