Održana 5.utrka solarnih automobila u Sisku, pobjedu odnijeli Slovenci Održana 5.utrka solarnih automobila u Sisku, pobjedu odnijeli Slovenci
SISAK – Tehnička škola Sisak organizirala je u Sisku petu po redu utrku solarnih automobila koja je ove godine okupila... Održana 5.utrka solarnih automobila u Sisku, pobjedu odnijeli Slovenci

[g-carousel gid=”18618″ height=”100″ per_time=”4″]

SISAK – Tehnička škola Sisak organizirala je u Sisku petu po redu utrku solarnih automobila koja je ove godine okupila do sada najviše sudionika, otkriva ravnatelj ove škole Davor Malović. „Očekivanja su velika. Kao što vidite imamo 20-tak ekipa, najviše do sada. Stigle su nam i neke nove ekipe kao što je ekipa s fakulteta iz Osijeka, ekipa iz Slovenije. Postoji puno novina na konstrukcijama vozila, a i naša škola ove godine ima novo vozilo“, rekao je Malović.

Upravo novo vozilo Tehničke škole Sisak ove godine je vozio Robert Tomić koji prvi puta sudjeluje na ovoj utrci. „Radili smo na ovom novom crvenom autu i dosta smo radili na njemu. Ovo mi je kao neka nagrada na kraju. Nisam ga baš često vozio, ali smo uložili dosta truda u novi automobil. Očekivanja nisu velika ali dat ćemo sve od sebe“, rekao je Tomić.

Stevče Arsoski iz Tehničke škole Sisak podsjeća kako je utrka startala prije pet godina sa svega pet automobila, a danas imaju impresivnih 20-tak natjecatelja. Ujedno se osvrnuo na novo vozilo koje je izradila njegova škola u posljednjih godinu dana.

soela17tekst

„To još nije dovršeno. Zahtjevan je to proces jer želimo napraviti vozilo koje se može voziti na normalnim dionicama, ne na zatvorenim dionicama. Mora biti mehanički sa svim detaljima koje propisuje zakon o vozilima takvog tipa, tako da će to potrajati, ali vozilo je ovdje izloženo kako bi svi vidjeli kako izgleda, kako napreduje cijela izrada i faza njegove izrade. Bitno je reći da mi inzistiramo u školi da vozilo rade učenici samo u sklopu nastavnog procesa“, rekao je Arsoski.

Drugu godinu na ovoj utrci su i učenici Obrtničke i tehničke škole iz Ogulina čiji nam je vozač Milan Bursać više otkrio o njihovom solarnom automobilu. „Auto je od prošle godine prepravljen u tome što smo mu napravili novi ovjes i ugradili smo još jedan motor kako bi dobili na brzini i snazi. Druge stvari su ostale sve iste. Ugradili smo elektroniku da se oba motora mogu regulirati preko gasa, sve funkcije su iste kao i kod drugih automobila. Dakle imamo tri papučice, na jednom motoru imamo getribu od apn-a s pet brzina, kontaktna brava kao i u svakom drugom autu, duga i kratka svijetla…kao jedan auto, samo što je ručno rađen“, otkriva Bursać.

soela17tekst2

Utrku je u ime generalnog pokrovitelja Sisačko-moslavačke županije otvorio izabrani zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. „Sisačko-moslavačka županija se odmah uključila kao financijski podupiratelj i kao partner na ovom projektu. S vremenom su se uključivale i druge škole čiji su učenici samostalno izrađivali automobile za utrku. Ono što želim posebno istaknuti je da Tehnička škola Sisak svake godine povlači višemilijunska sredstva iz fondova EU. Tehnička škola Sisak je centar izvrsnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, a učenici škole samostalno izrađuju automobile i na taj način kroz praksu stječu nova znanja i vještine“, rekao je Celjak. Dodajmo na kraju kako je peta utrka solarnih automobila održana u sklopu Dana Sisačko-moslavačke županije.

Dodajmo na kraju kako je pobjedu u zadanom stilu odnio Šolski center Krško-Sevnica iz Slovenije, drugo mjesto pripalo je Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka, a treće mjesto Industrijsko-obrtničkoj školi Slavonski Brod. U slobodnom stilu pobjeda je pripala Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.