Otvorena izložba: Crtež na margini, Konstrukcije i frakcije Otvorena izložba: Crtež na margini, Konstrukcije i frakcije
PETRINJA – U Galeriji Krsto Hegedušić otvorena je izložba pod nazivom Crtež na margini: konstrukcije i frakcije autora Marka Tadića, a u sklopu ciklusa... Otvorena izložba: Crtež na margini, Konstrukcije i frakcije

PETRINJA – U Galeriji Krsto Hegedušić otvorena je izložba pod nazivom Crtež na margini: konstrukcije i frakcije autora Marka Tadića, a u sklopu ciklusa izložbi pod nazivom „U gostima kod Hegedušića“.  Marko Tadić je rođen 1979. u Sisku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi. Njegova umjetnička praksa uključuje kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije. Voditeljica Galerije „Krsto Hegedušić“ Alma Trauber je rekla zašto su se, u sklopu niza „U gostima kod Hegedušića“ odlučili upravo za Tadića čija umjetnost je odmak od modernizma iz vremena Krste Hegedušića:

„I za razliku od prve dvije izložbe, tu je bio Stipan Tadić i Marija Koruga, gdje smo se u pravilu bavili traženjem sličnosti u kontinuitetima Hegedušićeve umjetnosti danas, ovom izložbom Marka Tadića u pravilu istražujemo te intenzitete odmaka, odnosno frakcije u odnosu na Hegedušićevu umjetnost, ali opet s naglaskom na crtež koji je naravno bio značajan segment i Hegedušićeve umjetnosti.“

IMG_0454WWWW

„Tadić je u svojem radu dugoročno fasciniran naslijeđem modernizma koje koristi kao fragmente vizualne naracije kroz elemente umjetnosti, arhitekture, povijesti umjetnosti, a radovima gradi neobičnu atmosferu zaborava.“, ocjenjuje Trauber u predgovoru izložbe.

IMG_0459WWWW

Nakon otvorenja izložbe, u kojem se Trauber još zahvalila i Gradu Petrinji te pozdravila zamjenicu gradonačelnika Viktoriju Kaleb, kratko smo razgovarali s autorom Tadićem koji nam je rekao nekoliko riječi o izloženim radovima:

„Ovdje se nalaze radovi iz nekoliko serija, iz nekoliko opusa. Uglavnom su ti radovi vezani uz animacije i filmove koje sam radio. Neki se odnose na muzej i izlaganje u muzejima i općenito bavljenje s muzejskim prostorom, ulozi umjetnosti u društvu, umjetničkih djela u muzejima. Drugi dio je povezan uz rad koji se zove imagery moving image koji se bavi s filmskim projekcijama, povijesti filma. Ali kroz te crteže, to je sve  jedno istraživanje koje na jedan razigran način propituje tu ulogu muzeja i filma.“, rekao je Tadić.

IMG_0461wwww

IMG_0465WWWW

Izložbu Crtež na margini: konstrukcije i frakcije možete pogledati do 17.rujna.

IMG_0453WWWW

IMG_0448WWWW

IMG_0445WWWW

IMG_0475WWWW

IMG_0443WWWW

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.