Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
fundus09102020

Otvorena izložba iz fundusa Galerije naziva „Petrinjci i umjetnici za Petrinju“

PETRINJA – U Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji otvorena je nova izložba naziva „Iz fundusa Galerije – Petrinjci i umjetnici za Petrinju“. Riječ je o petoj po redu izložbi iz ciklusa „Skriveno blago Galerije“ o kojoj nam je više rekao autor izložbe Zvonimir Martinović, član stručnog savjeta Galerije.

„Ovo je jedna posebna izložba koju smo planirali već dugo, obzirom je vrlo značajna za Galeriju. Ovo su akademski umjetnici koji su rođeni u Petrinji i koji su jedan svoj dio života proveli u Petrinji kao pedagozi, likovni umjetnici, stvaraoci, profesionalci i koji su educirali neke naše lokalne sklone umjetnosti da ih poduče. Ipak Petrinja, pored što se govorilo da je grad mesara i radnika, bude i grad kulture“, rekao je Martinović.

Dodaje kako su u sklopu ove izložbe izložili djela 16 autora, od kojih je pet živućih. „Idemo u ono razdoblje davno kada su u Petrinju dolazili likovni umjetnici koji su radili ili na školama, ili su bili profesionalci kao što je Tutić, jedan od umjetnika, koji je bio profesionalac, on je radio po narudžbi u ono vrijeme, Petrinjci tamo 20-tih i 30-tih godina bili su vrlo zainteresirani za radove koje su bile vedute Petrinje ili portreti samih ljudi koji su tražili da ih se slika“, otkriva Martinović.

Najznačajniji umjetnik koji je zastupljen na ovoj izložbi je Krsto Hegedušić koji je rođen u Petrinji. „Onda imamo Nikolu Marakovića, samozatajnog profesora na školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu i imamo profesora Čačića koji je i odškolovao se i ovdje je bio profesor na osnovnim školama, gimnaziji, Pedagoškoj akademiji i koji je dao veliki doprinos dao radu ove naše Galerije kao stručni savjetnik i kao predsjednik stručnog savjeta, puno je radio na otvaranju izložbu,pisanju kataloga za različite izložbe i različite umjetnike“, ističe Martinović.

Dodaje kako su tu i djela Davora Žilića, Petrinjca koji je uspješan umjetnik ne samo u našoj zemlji nego i van granica Hrvatske. „Na kraju imamo još živućeg Matu Andrića, koji je 1996.godine došao ovdje živjeti trajno u gradu, koji je bio likovni pedagog na drugoj osnovnoj školi i koji je isto dao svoj doprinos u radu u kulturnim djelatnostima grada Petrinje. Imamo još jednog Petrinjca, Dragutina Dadu Kovačevića, koji isto nije bio dugo u Petrinji, no kada smo stupili u kontakt s njim, onda smo održali njegove tri samostalne izložbe. On je inače poznati grafičar, radi puno plakate i poznati je karikaturist“, kazao nam je Martinović.

Jasna Crnković, koordinatorica programa u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja je istaknula kako je ovo posljednja izložba iz ciklusa „Iz fundusa skriveno blago“ te su ovom izložbom zaokružili ovu godinu i sve predviđene izložbe.

Svi posjetitelji ove izložbe u Galeriji Krsto Hegedušić mogu razgledati 24 umjetnička djela. Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Petrinje, a istu svi zainteresirani mogu razgledati u Galeriji Krsto Hegedušić sve do 30.listopada.

 • Image00001
 • Image00002
 • Image00003
 • Image00004
 • Image00005
 • Image00006
 • Image00007
 • Image00009
 • Image00010
 • Image00011
 • Image00012
 • Image00013
 • Image00014
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI