Otvorena izložba naziva „70 godina košarke u Sisku 1947.-2017.“ Otvorena izložba naziva „70 godina košarke u Sisku 1947.-2017.“
SISAK – U sisačkom Gradskom muzeju otvorena je izložba naziva „70 godina košarke u Sisku 1947.-2017.“. Četvrta je to tematska izložba o nekom sportu... Otvorena izložba naziva „70 godina košarke u Sisku 1947.-2017.“

SISAK – U sisačkom Gradskom muzeju otvorena je izložba naziva „70 godina košarke u Sisku 1947.-2017.“. Četvrta je to tematska izložba o nekom sportu u Sisku i izložbom se nastoji ukazati na fenomen sporta kao dio urbanog identiteta Siska i jedan od elemenata njegove bogate povijesti. Više o samoj izložbi kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.

„Dakle jedna dugogodišnja tradicija sporta u našem gradu koja je obilježila veliki broj pojedinaca koji su živjeli ovdje, ljudi koji su voljeli ovaj sporta, onaj dio urbanog identiteta Siska i zaista je to po meni nešto posebno. Ja sam sam bio dionik tih sportskih aktivnosti, 25 godina sam se bavio s košarkom. Sada kao ravnatelj Muzeja sam jednostavno inicirao ove akcije vezane uz obilježavanje ove godišnjice. Posljedice toga je ova izložba koja je večeras otvorena i jedna monografija koju sam napravio vezano za taj sport i još su se neke aktivnosti odvijale tijekom ove godine posvećene ovoj obljetnici“, rekao je Čakširan.

Prva košarkaška utakmica u Sisku odigrana je 1947.godine i od tada do danas košarka je aktivno prisutna u sklopu sportskih aktivnosti na gradskoj razini. U sklopu izložbe promovirana je i monografija o povijesti košarke u Sisku čiji je autor upravo Čakširan. Na otvorenju izložbe je bila i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić koja je istaknula kako 70 godina košarke u Sisku nije mala obljetnica.

„To je ja bih rekla gotovo 70 generacija mladih sportaša. Košarka je zaista u jednom razdoblju, tamo negdje 60-tih i 70-godina ja bih rekla ne ugradila se u temelje sporta u Sisku, bila je ono što je tada bilo in, bilo je značajno. Meni je izuzetno drago što sam vidjela među svima onima koji su pristigli, neću reći starim po godinama, košarkašima, one prve generacije“, rekla je Roksandić.

U obilježavanje ove godišnjice aktivno su se uključili Gradski muzej Sisak, Košarkaški klub Sisak, Košarkaški klub Veterani Sisak i niz pojedinaca koji su posudbom svojih predmeta omogućili izradu izložbe i monografije.

Foto:SMŽ

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.