Otvorena izložba pod nazivom „Keramika u zasjedi stiha“ Otvorena izložba pod nazivom „Keramika u zasjedi stiha“
PETRINJA – „Keramika u zasjedi stiha“ naziv je izložbe otvorene u Galeriji Krsto Hegedušić autorice Zdenke Pozaić. Izložba suvremene hrvatske grafičarke predstavlja izbor radova... Otvorena izložba pod nazivom „Keramika u zasjedi stiha“

PETRINJA – „Keramika u zasjedi stiha“ naziv je izložbe otvorene u Galeriji Krsto Hegedušić autorice Zdenke Pozaić. Izložba suvremene hrvatske grafičarke predstavlja izbor radova u keramici nastajalih u proteklih 15 godina te izbor iz poznate bibliofilske edicije ”Riječ i slika”, pjesničko-grafičkih mapa, od kojih je do 2018. godine, Zdenka Pozaić izdala 8 kola. Umjetnost Zdenke Pozaić je u uvodnom dijelu približila kustosica Alma Trauber. Konstatirala je kako je autoričina keramika izronila iz stihova Wislawe Szymborske koja je rekla: ‘Kozmos je takav kakav jest, savršen’:

„Upravo ti segmenti savršenosti mogu se iščitati u opusu Zdenke Pozaić ne samo kroz to opće i konkretno nego i kroz tu dinamiku kojom progovara njena keramika od tih apstraktnih formi, površina koje ovdje možete vidjeti i onda apliciranjem određenih primijenjenih objekata, predmeta koji su u pravilu izgubili onu svoju prvobitnu funkciju i zadobili novu u Zdenkinim radovima. I cijelo vrijeme se njen opus kreće homogenošću, samouvjerenošću i cijelo vrijeme u pravilu potvrđujući ono što je elementarno u umjetnosti, a to je potvrđivanje umjetničke istine.“

Trabuer ističe kako ovu  izložbu u kontekstu petrinjske galerije Krsto Hegedušić treba shvatiti kao nastavak kontinuiteta usidrenih u mediju keramike uz koji je Petrinja višestruko vezana. Ti kontinuiteti začeti su u petrinjskoj zemlji koja je, osobito uz obalu rijeke Kupe, obilovala glinom te su dalje živjeli kroz brojne generacije petrinjskih lončarskih obitelji sve do danas. Spomenut ćemo kako je Pozaić bila jedna od zapaženih učenica Blanke Dužanec u Školi primijenjenih umjetnosti.

No, grafika je ipak predominantni medij Zdenke Pozaić kroz cijeli njen opus, dok se keramici uvijek vraćala i obraćala. Autorica je do sada imala više od sedamdeset samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi joj se nalaze u fundusima više muzeja, galerija i grafičkih zbirki u zemlji i inozemstvu. Na pitanje koliko danas umjetnost dopire do publike, Pozaić misli da unatoč svemu umjetnost dopire do publike:

„Pa mislim da uspijeva doprijeti. To se vidi ako vam u nekom susretu netko sam počne govoriti, ili vam se javi mailom, ili u razgovorima. Mislim da ima efekta i mislim da to moramo raditi. U svemu tome što radimo nalazimo neke odgovore i pitanja. I taj dijalog među ljudima je jako važan i mislim da to ljudi osjećaju i o tome imaju potrebu razgovarati.“

Dodat ćemo kako je Pozaić dobitnica više nagrada i priznanja za grafiku i Ex libris u Hrvatskoj i svijetu (Češka, Italija, Bugarska), među kojima Nagrade žirija 5. Hrvatskog trijenala grafike Kabineta grafike HAZU (2009.). Dobitnica je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999.). Članica je HDLU-a Zagreb, ULUPUH-a i počasna članica varaždinskog Kerameikona. Godine 2012. objavljena joj je monografija u nakladi art magazina Kontura, autorâ Ive Körbler i Tonka Maroevića.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.