Otvorena izložba „Šuma okom šumara“ u prostorijama petrinjske Šumarije Otvorena izložba „Šuma okom šumara“ u prostorijama petrinjske Šumarije
PETRINJA – U prostorijama petrinjske Šumarije u Turkulinovoj 32 u Petrinji, u sklopu obilježavanja Dana hrvatskog šumarstva i u organizaciji Uprave šuma podružnica Sisak... Otvorena izložba „Šuma okom šumara“ u prostorijama petrinjske Šumarije

PETRINJA – U prostorijama petrinjske Šumarije u Turkulinovoj 32 u Petrinji, u sklopu obilježavanja Dana hrvatskog šumarstva i u organizaciji Uprave šuma podružnica Sisak i Hrvatskog šumarskog društva ogranak Sisak, otvorena je izložba „Šuma okom šumara“ s izloženih gotovo 300 fotografija. Kako je pojasnio Vlatko Petrović, voditelj Uprave šuma podružnice Sisak, izložba je otvorena u sklopu 13.bjelovarskog salona fotografije.

„Ovdje se mogu vidjeti fotografije koje su snimili šumari Europe i poslali su ga na raspisani međunarodni natječaj. Žiri je odabrao više od 300 fotografija i te fotografije su sada u funkciji salona fotografija koje idu po Hrvatskoj, odnosno po pozivima podružnica i galerija. Ja bih svakako volio da što više ljudi više ovu izložbu, ne samo iz razloga da vide ove fotografije koje su zaista prekrasne, nego i da komuniciraju sa šumarima, da pitaju sve ono što smatraju da možda nije dobro, a mi ćemo im objasniti da sve što radimo, radimo u skladu sa strukom“, rekao je Petrović te dodaje kako nakon Petrinje, izložba putuje u Krapinu.

sumaokomsumaratekst

Na otvorenju izložbe je bila i zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb koja je istaknula kako su šume naše najveće bogatstvo i čarolija u svakom pogledu, no u svojoj izjavi se dotaknula same tvrtke Hrvatske šume.

„Nije baš tako sve sjajno u Hrvatskim šumama. Sjećamo se onih bonusa, sudski procesi se još vode. Vidimo i sami koliko se šuma devastira. Da šume mogu i zaslužuju bolje to mogu reći definitivno. Složila bih se sa svojim prijateljem i našim najvećim geostrategom i geopolitičarom admiralom Davorom Domazetom Lošom, da se šuma i voda kao naši najveći i najbogatiji resursi moraju zaštiti, nema prodaje ni pod koju cijenu i da cijelu Hrvatsku u tom kontekstu treba proglasiti eko dobrom. Ostaviti šumu nekome drugome ili prodati bilo što od naših resursa je prava izdaja. Ono što su generacije naših djedova i očeva čuvali i sačuvali krvlju i uvijek branili svoje nikada tuđe, to moramo sačuvati i mi“, rekla je Kaleb.

Izložbu su zajedno razgledali i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u pratnji svojih zamjenika Ivana Celjaka i Romana Rosavca, koji je i sam šumar, odnosno veliki dio svoje profesionalne karijere je posvetio upravo šumarstvu i obrazovanju budućih šumara obzirom je docent na Šumarskom fakultetu. Rosavec je istaknuo kako je sretan i ponosan što je šumar.

sumaokomsumaratekst2

„Bitno je istaknuti da više do 36 posto naše države je pod šumom, a 95 posto je prirodnih šuma, prirodne šume kojima se gospodari po načelu potrajnosti i trajno održivog razvoja u cilju očuvanja cjelokupne biološke raznolikosti po načelima zagrebačke škole odgajanja šuma koja jamči opstojnost i očuvanje naših prirodnih resursa“, rekao je uvodno Rosavec i dodaje kako je također važno istaknuti da šume imaju opće korisne funkcije u kojima mi svakodnevno uživamo, iako toga možda nismo niti svjesni.

Župan Ivo Žinić čestitao je organizatorima na postavljanju ove izložbe predivnih fotografija. „To je nešto prekrasno i predivno kada vidite ne samo ljepotu šuma, nego i životinjskog svijeta, bilja koje egzistira u našim prelijepim hrvatskim šumama. Šume su veliko bogatstvo naše države, a naša županije je posebice bogata tim šumama. Dosta je tih šuma državnih, ali ima jako puno prihvatnih šuma. U zadnje vrijeme nažalost gospodarenje tim privatnim šumama nije na kvalitetan način provedeno“, rekao je uvodno Žinić i poručuje kako će poduzeti određene mjere da se spriječi devastiranje šuma. Također je istaknuo kako je drvo jedno od sirovina koja je značajna za razvoj našeg gospodarstva, odnosno drvne industrije.

sumaokomsumaratekst3

„Šuma okom šumara“ je nešto što trebaju vidjeti naši mladi, što treba vidjeti šira javnost. Pozivam sve da posjete ovu izložbu, da vide ove prekrasne fotografije, i da svi mi pojedinačno brinemo na svoj način da ne zagađujemo šume. Šume su nekada bile odlagalište otpada, toga je manje u zadnje vrijeme. Pozivam sve nas da vodimo brigu, da štitimo i da se brinemo o našim šumama kako bi to bogatstvo bilo sačuvano za naše buduće naraštaje“, rekao je Žinić.

Inicijativu za organiziranjem ovakve izložbe pokrenuli su još 1998.godine bjelovarski šumari koji su fotoaparatima bilježili zanimljive stvari iz šuma. Izložba je pokrenuta i kako bi se dodatno promoviralo šumarstvo i hrvatske šume. 2004.godine ova izložba poprimila je međunarodni karakter, a prvi puta je izložba napustila granice Hrvatske 2009.godine kada je 110 fotografija bilo izloženo u Finskoj. Svega nekoliko godina kasnije, izložba „Šuma okom šumara“ bila je 2011.godine izložena i u zgradi UN-a. Kako je istaknuo na samom otvorenju ove izložbe, fotografije prikazuju da šumari ne samo da šumu vide, nego ju istinski žive.

Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati u prostorijama petrinjske Šumarije sve do 12.rujna ove godine i to radnim radnom od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 14 sati.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.