Otvorena izložba ‘Suradnici majstorske radionice Krste Hegedušića’ Otvorena izložba ‘Suradnici majstorske radionice Krste Hegedušića’
PETRINJA – Suradnici majstorske radionice Krste Hegedušića iz fundusa Galerije Krsto Hegedušić naziv je izložbe otvorene u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji. Otvorenje izložbe,... Otvorena izložba ‘Suradnici majstorske radionice Krste Hegedušića’

PETRINJA – Suradnici majstorske radionice Krste Hegedušića iz fundusa Galerije Krsto Hegedušić naziv je izložbe otvorene u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji. Otvorenje izložbe, koja je u sklopu programa Lovrenčevo u Petrinji, je moderirao Dino Žilić koji je približio povijest Galerije.

Autorica izložbe Alma Trauber je približila rad same majstorske radionice koja je djelovala kao poslijediplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1950. do 1975. godine. Zanimljivo je kako su suradnici Majstorske radionice Krste Hegedušića poklonili 1987.godine svoje radove za fundus Galerije i za realizaciju stalnog postava Krste Hegedušića i suradnika njegove majstorske radionice:

„Prema podacima koji su u tom prvom katalogu, to se sve odigralo u samo šest mjeseci. To je doista fenomen da su svi umjetnici iz različitih krajeva dali svoje radove i da  su se svi složili da Petrinji treba galerija koja će nositi ime Krste Hegedušića i suradnika sada evo slavne majstorske radionice. Ovdje večeras imate priliku vidjeti presjek hrvatskog slikarstva sedamdesetih i osamdesetih godina.“, rekla je Trauber.

Izložbu je proglasio otvorenom gradonačelnik Darinko Dumbović:

„Volim doći na izložbu, volim gledati izložbu, a ono što ne volim je otvarati izložbe. Svi vole da ja dođem i da ja otvorim izložbu, kao došao je gradonačelnik da otvori i to je nešto tako važno. Za mene je važno da ste svi vi ovdje te ono što je umjetnost pokazala, a to je da je uvijek bila ispred vremena, ispred različitih politika i umjetnici su probijali tu jednu slobodu.“, istaknuo je.

Građani će moći radove razgledati do 31.kolovoza do kad će izložba ostati otvorena. Zanimljivo je kako će u sklopu izložbe u petak 24.kolovoza u 19 sati u Galeriji biti održano predavanje ‘Majstorska radionica Krste Hegedušića – prostor obrazovanja, prostor kulture.’

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.