Otvorena izložba „Zlatko Šulentić – slikar živog kolorita“ Otvorena izložba „Zlatko Šulentić – slikar živog kolorita“
PETRINJA – „Zlatko Šuletnić – slikar živog kolorita“ naziv je izložbe  otvorene u Galeriji Krsto Hegedušić koja je nastala suradnjom Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski... Otvorena izložba „Zlatko Šulentić – slikar živog kolorita“

PETRINJA – „Zlatko Šuletnić – slikar živog kolorita“ naziv je izložbe  otvorene u Galeriji Krsto Hegedušić koja je nastala suradnjom Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja s društvom Terra banalis. Izložba je povodom 125.obljetnice Šulentićeva rođenja. Treba istaknuti kako je Šulentić rođen u susjednoj Glini, veliko je ime drugog naraštaja hrvatske moderne, a niz životnih momenata veže ga i uz Petrinju.

Autorica likovnog postava je profesorica povijesti umjetnosti Lidija Klobučar. Rekla je kako je Šulentić važan na nacionalnoj razini kao jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara dvadesetog stoljeća te dodala:

„Mi Glinjani se ponosimo time što je Šulentić rođen u Glini te što je jedno njegovo remek-djelo „Jesen“ naslikana u Glini. Razloga za ponos imaju i Petrinjci jer vrhunska slika čovjeks s crvenom bradom prikazuje Petrinjca slikara Stanoja Jovanovića i u antologijskim je djelima naše hrvatske moderne umjetnosti.“

Zanimljivost ove izložbe je što uz izložbu slika posjetitelji mogu pogledati i izložbu o slikarevu životu i radu iste autorice. Izložbu je došao pogledati i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević te gradonačelnik domaćin Darinko Dumbović:

„Večeras Petrinja pokazuje da je u ovom dijelu županije stvarno jedan kvalitetan, kulturni grad, grad koji ima svoju širinu, ali i svoje ljude, ima svoju instituciju kao što je to naš Hrvatski dom, naša Galerija Krsto Hegedušić. Ovdje je jako puno ljudi došlo iz Siska, Gline, Petrinje i svih krajeva. To je ono što je najvažnije. Treba uživati u umjetnosti, treba shvatiti da umjesnost ima ogromnu širinu i traži specifični pristup i poštovanje različitosti.“

Na kraju ćemo reći kako je izložba sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje. Moći će se pogledati do 16.studenog.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.