Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
kompresorska18012020go

Otvorena prva kompresorska stanica na hrvatskom plinskom transportnom sustavu

VELIKA LUDINA – U Velikoj Ludini u rad je puštena prva kompresorska stanica na hrvatskom plinskom transportnom sustavu. Investicija je vrijedna gotovo 210 milijuna kuna i prvi je to od velikih projekata koji će biti realizirani u sklopu lani pokrenutog trećeg investicijskog ciklusa tvrtke PLINACRO, rekao je predsjednik Uprave PLINACRO-a Ivica Arar.

„Prvi je to od velikih projekata u sklopu našeg lani pokrenutog trećeg investicijskog ciklusa. Njemu su, kao što znate, prethodila dva financijska i tehnički jako zahtjevna investicijsko-razvojna ciklusa. U sklopu njih izgradili smo više od 1100 kilometara novih plinovoda i osigurali jako visoku razinu razvijenosti hrvatskog plinskog transportnog sustava. Izgradnja kompresorske stanice, kao iznimno zahtjevan projekt, započela je u kolovozu 2018.godine i završila u roku od samo 16 mjeseci, zahvaljujući predanom radu PLINACRO-ovih zaposlenika kojima se ovim putem iskreno zahvaljujem“ ,rekao je Arar te dodaje kako je ovdje riječ o najkompleksnijem objektu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu.

„Od izuzetne važnosti ne samo za nas kao tvrtku, koja je nositelj projekta, već i za sve sudionike tržišta plina u Republici Hrvatskoj i gravitirajućoj regiji, osigurava povećanje učinkovitosti našeg transportnog sustava te uspostavu stalnog dvosmjernog kapaciteta na interkonekciji između Hrvatske i Mađarske. Pored toga omogućuje otpremu plina sa LNG terminala na Krku prema Mađarskoj i trećim zemljama. A nakon što smo ovaj veliki izazov uspješno savladali, okrećemo se daljnjem razvoju našeg sustava. U njemu će naglasak biti na povećanju njegove učinkovitosti, pouzdanosti opskrbe i tehničke sigurnosti. Prvi od velikih projekata pred nama je izgradnja otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Omišalj-Zlobin“, dodao je Arar te na kraju ističe kako je siguran da će PLINACRO i nadalje ostati čvrsta karika hrvatskog energetskog sustava i zamašnjak njegovog razvoja.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je istaknuo kako je ovaj projekta za Hrvatsku vrlo važan. „Pitanje izgradnje kompresorske stanice ovdje u Velikoj Ludini je pitanje koje se vuče 14 godina i današnjim činom i pokretanjem ove kompresorske stanice, Republika Hrvatske je u potpunosti ispunila sve svoje obveze prema Europskoj uniji u skladu sa europskim direktivama i osigurala dvosmjerni tok na obje interkonekcije koje Republika Hrvatska ima. Sama činjenica da je riječ o investiciji sa opremom vrijednoj preko 200 milijuna kuna govori o važnosti ovog projekta kako za PLINACRO tako i općenito za energetski sustav Republike Hrvatske. Drago mi je da do realizacije ove investicije došlo u tako kratkom roku s jedne strane, s druge strane da smo uspješno dovršili još jedan dio posla“, rekao je Ćorić te ističe kako i sa ovim projektom ide se prema tome da Hrvatska u budućnosti bude energetski sigurna.

Prvu kompresorsku stanicu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu u rad je pustio premijer Andrej Plenković. „Kompresorska stanica koja zaista donosi jednu stratešku, novu kvalitetu hrvatskom energetskom sustavu. Drago mi je da smo realizirali ovaj projekt, da je on napravljen sredstvima PLINACRO-a, da je taj potez i u skladu sa našim strateškim opredjeljenjem, a to je jačanje sustava i sigurnosti opskrbe plinom, da smo sa tom dvosmjernom komunikacijom omogućili novu kvalitetu i dali smisao uopće projektu LNG terminala na Krku. To je ono što je politički i strateški gledano najvažnije. I drago mi je da napreduje i ovaj projekt transportnog sustava između Omišlja i Zlobina“, rekao je Plenković te dodaje kako sve to pokazuje da je PLINACRO jedna od naših kompanija koja ima stratešku ulogu i da su dio nacionalne kritične infrastrukture, kao i dio europske kritične infrastrukture. Također je istaknuo kako će ovaj projekt osnažiti partnerstvo i suradnju Hrvatske i Mađarske, kao i sa drugim zemljama Srednje i Istočne Europe.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je također istaknuo kako je ova kompresorska stanica važna kako za Općinu Velika Ludina, pa tako i za Sisačko-moslavačku županiju. „Ovo postrojenje kompresorsko ovdje u Velikoj Ludini vrlo je važno za cijelu Hrvatsku, a pogotovo za našu županiju i ovu općinu. Možda ne toliko ekonomski značaj neće imati na sam lokani kraj, ali je itekako važno za energetski sustav, plinski sustav u Republici Hrvatskoj. Početak ovog projekta je bio vrlo bitan za nas u županiji jer smo morali promijeniti vrlo brzo prostornu dokumentaciju, tako da je naša Županijska skupština vrlo brzo donijela odluku da promijenimo u prostornom planu određene uvjete i da se može ovo postrojenje izgraditi“, rekao je Žinić.

Izvođač građevinskih radova bila je domaća zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Monter strojarske montaže, Elektrocentar Petek i S.C.A.N., dok je proizvođač glavne opreme, triju kompresorskih jedinica, rumunjska tvrtka Euro Gas System S.R.L., koja je na međunarodnom javnom natječaju bila najpovoljniji ponuđač.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X