„Ovo je napad na integritet hrvatske kulture…“, petrinjska Koordinacija najavila aktivnosti povodom Festivala ojkača „Ovo je napad na integritet hrvatske kulture…“, petrinjska Koordinacija najavila aktivnosti povodom Festivala ojkača
PETRINJA – Na današnjoj konferenciji za novinare petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednik Koordinacije Darko Dumbović je istaknuo kako je danas trebao... „Ovo je napad na integritet hrvatske kulture…“, petrinjska Koordinacija najavila aktivnosti povodom Festivala ojkača

PETRINJA – Na današnjoj konferenciji za novinare petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednik Koordinacije Darko Dumbović je istaknuo kako je danas trebao biti sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek vezano za sutrašnje održavanje trećeg Festivala ojkača u Petrinji.

Ističe kako bi jedina tema razgovora s resornom ministricom bio Festival ojkače i na tom sastanku bi joj prezentirali da ojkače nisu tradicijska baština s petrinjskog područja. „U razgovoru s ministricom, kada sam razgovarao s njom telefonom, ona je rekla da ona nas u potpunosti razumije, da ona shvaća naše ogorčenje i naše protivljenje tom Festivalu. Da je i njezina kuća dolje u dubrovačkom zaleđu zapaljena i uništena i da ona shvaća to ogorčenje te da protek vremena još nije dovoljan da bi se nekakav normalan život na osnovu svega zla koji je počinjen odvijao dalje. Napominjem, Petrinja je sigurno najsigurniji grad od svih gradova koji su bili okupirani, oslobođeni u Oluji, po pitanju međunacionalnih odnosa“, rekao je uvodno Dumbović.

Dodaje kako su svjesni da život ide dalje, da ne možemo živjeti u prošlosti, već da moramo živjeti za budućnost, no smatra kako Festival ojkače u Petrinji bitno destabilizira visoku razinu dobrih odnosa Hrvata i srpske nacionalne manjine na području Petrinje.

„Od ovoga će imati štete samo Srbi, ne Hrvati ovdje, koliko god su mediji, komercijalni mediji, televizije i nekakvi portali nas u Petrinji predstavili kao zabranitelje, mrzitelje, nazadnjake, zaostale, fašiste, najgora terminologija koju su mogli koristiti su koristili. Mi zaista nismo takvi, mi nismo zabranitelji. Mi nismo tražili zabranu Festivala, nego dislociranje u Jabukovac ili Blinju“, dodaje Dumbović.

Govoreći o sutrašnjem Festivalu, kazao je kako se ne zna tko je sve na isti pozvan i tko će sve od pozvanih društava doći. „Da li mi što planiramo raditi u Petrinji po pitanju ovog Festivala. Hoćemo. Mi ćemo se sastati i dogovoriti o našem postupanju koje će biti sigurno u okvirima Zakona o javnom redu i miru, sigurno u okvirima Zakona o javnom okupljanju i sigurno u okvirima svih odredbi Kaznenog zakona RH. Što to znači? Da ćemo učiniti sve ono što je u našoj moći, od građanskog neposluha, svih mogućih drugih načina našeg negodovanja, a da ne prekršimo zakon. Najgora varijanta bi bila da naša hrvatska policija mora postupiti prema bilo kojem hrvatskom branitelju, a oni će morati postupiti ukoliko se prekrši zakon“, ističe Dumbović te dodaje kako je sutrašnji događaj policija okarakterizirala od visokog rizika po pitanju mogućeg narušavanja javnog reda i mira, po pitanju eskalacije događanja koji se mogu dogoditi.

„Svi oni koji sutra kane doći na Festival ojkače, ne da im tamo plješću, nego iz drugih razloga, poglavito hrvatski branitelji, budite dostojanstveni, poštujte sve zakonske odredbe, ali jasno i decidirano iskažite svoje neslaganje i razmišljanje po pitanju ojkača. Svi ste vi ovdje ozbiljni ljudi, svjesni smo vremena u kojem živimo, ali svjesni smo da je ovo napad na integritet hrvatske kulture, na krađu hrvatske nematerijalne baštine, na pokušaj prezentiranja svjetskoj javnosti kako srpska nacionalna manjina u Petrinji, ima nematerijalnu baštinu koju hoće prezentirati“, kazao je između ostaloga Dumbović te dodaje kako je razina umiješanosti u taj Festival, što se politike tiče, jako visoka.

Na kraju je kazao kako žele da ovakav Festival bude multinacionalan, odnosno da na Festivalu sudjeluju svi oni koji se bave pjevanjem ojkalica, i Hrvati te pripadnici ostalih nacionalnih manjina.

Ivo Vranić, predstavnik HVIDR-e u Koordinaciji je kazao kako je on samoinicijativno kontaktirao neke izvođače, kao što su Sevde iz Siska te predstavnike HKUD-a Mošćenica. Vranić je istaknuo kako su Sevde, nakon njegova objašnjenja tko će još sve nastupiti na Festivalu ojkače, otkazale svoj nastup zajedno s grupom Odiseja, dok su mu iz HKUD-a Mošćenica poručili kako su oni multinacionalna grupa u kojoj pjevaju i plešu svi, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Vranić dodaje kako na sutrašnji Festival dolaze četiri potencijalna ratna zločinca. „Jedna nacionalna manjina pokušava oteti, ukrasti, preko Petrinje, s tim ojkačima, ukrasti jedan dio hrvatske kulture i prisvojiti je sebi. Ta Mara Vilus radi po diktatu Milorada Pupovca, protiv kojega je podneseno već 20-tak kaznenih prijava koje stoje u DORH-u, nitko ništa ne pokreće, i uporno se gura Petrinja, da bi se napravio ovdje incident. Mi branitelji, ja barem, ne znam kako drugi misle, smo apsolutno protiv toga. Nemamo podršku od nikoga, sami se moramo boriti i izboriti da se jedan dio kulturne naše baštine ne otme, a ovome izazivanju međunacionalnih sukoba jednom moramo stati za sva vremena“, rekao je između ostaloga Vranić.

Za riječ se javio i Mato Damjanović, tajnik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Klub Mošćenica. „U dogovoru s predsjednikom Udruge Zoranom Lovrekovićem i članovima Središnjeg odbora, Udruga je protiv Festivala ojkača i protiv nastupa HKUD-a Mošćenica. Današnjim danom Udruga raskida sve aktivnosti, sa gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem, sa HKUD-om Mošćenica i sa Mjesnim odborom Mošćenica. Sa Mjesnim odborom i HKUD-om očitovat ćemo se na lokalnoj razini kroz jedan dopis zbog čega raskidamo daljnje aktivnosti“, rekao je Damjanović.

Za riječ se javio i Hrvoje Tomo Bešlić iz Matice hrvatske Petrinja. „Oni žele izdvojiti ojkaču iz korpusa grlenog pjevanja koje je registrirano na razini Hrvatske. Sada u Beogradu, njihovo Ministarstvo kulture hoće ojkaču iz Bosne, Srbije i ovih naših dijelova, napraviti da je to jedna cjelina i nju registrirati kao takvu u UNESCO-u. Vlada Republike Srbije i Srbija ima pravo na to kulturno blago, a ne Hrvatska. To je malo dublja igra, znači odvajanje tog grlenog pjevanja iz korpusa hrvatskog i pripajanja nekakvog transnacionalnog s prostora bivše Jugoslavije“, kazao je između ostaloga Bešlić te dodaje kako ovim Festivalom organizatori samo žele izazvati provokaciju.

Između ostaloga okupljeni su na konferenciji za novinare istaknuli kako će Festival ojkače biti održan dan prije obljetnice masakra u Baćinu. Između ostaloga je poručeno kako Festival ojkače nema veze s kulturom već ide u smislu provokacija.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.