Ovogodišnja „Štrkijada u Popovači“ okupila 94 autora iz Hrvatske, Slovenije i BiH Ovogodišnja „Štrkijada u Popovači“ okupila 94 autora iz Hrvatske, Slovenije i BiH
POPOVAČA – „Vjeruj u sebe i svoje snove i svaki dan će ti biti poseban!”, moto je 4. međunarodne likovne kolonije „Štrkijada u Popovači“... Ovogodišnja „Štrkijada u Popovači“ okupila 94 autora iz Hrvatske, Slovenije i BiH

POPOVAČA – „Vjeruj u sebe i svoje snove i svaki dan će ti biti poseban!”, moto je 4. međunarodne likovne kolonije „Štrkijada u Popovači“ koju je potkraj rujna organizirala Popovačka udruga likovnih stvaralaca (PULS)  „Moslavački štrk“ pod pokroviteljstvom NPB „Dr. Ivan Barbot“Popovača.

Cilj kolonije bio je okupljene likovne stvaraoce upoznati s prirodnim ljepotama moslavačkog kraja i osvijestiti ljepotu različitosti  i njezino prihvaćanje. Ovaj već tradicionalni likovni susret zavičajnih umjetnika i akademskih slikara, okupio je u Popovači, u bolničkom perivoju NPB „Dr. Ivan Barbot“ 94 autora iz Hrvatske, Slovenije i BiH.

Poželjevši umjetnicima dobrodošlicu, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, prim. Marina Kovač, dr. med., podsjetila je kako se rujan obilježava kao Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti, jedne od palijativnih bolesti s kojom se u svom radu bavi i Bolnica Popovača. Najavila je kako će, upravo tim tragom, prihod od aukcije slika s ovogodišnje kolonije biti namijenjen  opremanju bolničkog Odjela za palijativno liječenje.

Zahvalivši prijateljima slikarima na odazivu, predsjednica PULS-a „Moslavački štrk“ Marija Pukec Žigić, posebno je zahvalila Bolnici na podršci i odličnoj suradnji, podsjetivši prisutne kako je prodajom slika s prošlogodišnje likovne kolonije prikupljen iznos od 60 tisuća kuna.

Međunarodnu likovnu koloniju „Štrkijada u Popovači” otvorio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec, naglasivši kako je ona postala značajan dio kulturnog života ne samo Grada Popovače već i SMŽ.

Sudionike kolonije posjetili su i pozdravili i gradonačelnik Popovače Josip Mišković, saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović te suradnica TZ grada Popovače Ivana Marušić.

Umjetnici međunarodne likovne kolonije u Popovači i ove godine ostavili su veliki broj vrijednih umjetničkih djela, kako kaže predsjednica PULS-a “Moslavački štrk” Marija Pukec Žigić, “stvaranih u jedinstvu različitosti”: 109 likovnih radova i 4 skulpture.

Prijateljsko druženje, uz poznatu moslavačku gostoljubivost, nastavljeno je podjelom unikatnih poklona koje su za sudionike kolonije izradili pacijenti radno-okupacijske terapije te prigodnim glazbenim programom KUD-a „Šartovac” iz Šartovca.

Foto : PULS “Moslavački štrk” (M.Pukec Žigić)

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.