„Palavra“ pogon otvara 2019.,Peša: „Čast nam je što tvornicu otvaramo upravo u Petrinji“ „Palavra“ pogon otvara 2019.,Peša: „Čast nam je što tvornicu otvaramo upravo u Petrinji“
NOVA BILA/PETRINJA – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u sklopu posjeta susjednoj Bosni i Hercegovini, posjetila i poduzeće „Palavra“ u Novoj Bili koje... „Palavra“ pogon otvara 2019.,Peša: „Čast nam je što tvornicu otvaramo upravo u Petrinji“

NOVA BILA/PETRINJA – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u sklopu posjeta susjednoj Bosni i Hercegovini, posjetila i poduzeće „Palavra“ u Novoj Bili koje uskoro svoj pogon planira otvoriti i u Petrinji. Tvrtka „Palavra“ u svom pogonu u BiH zapošljava 120 djelatnika i posluje od 1997. godine. Više o posjeti hrvatske Predsjednice tvrtki „Palavra“ za Petrinjski radio i Portal 53 rekla je Ana Peša, direktorica poduzeća.

„Zaista mogu reći da nam je bila čast što je baš nas odabrala. U društvu vlasnika i mom društvu obišli smo zajedno proizvodne pogone. Predsjednica je porazgovarala s radnicima u proizvodnji i upoznala se sa samim procesom proizvodnje. Ono u stvari što je najveći razlog posjete bio je proširenje naših kapaciteta i izgradnja još jedne ovakve tvornice u Republici Hrvatskoj, točnije u Petrinji. Predsjednicu smo upoznali s planom izgradnje. To je investicija koja se planira završiti u narednih 12 mjeseci jer se malo duže čeka na isporuku strojeva. Tom realizacijom planiramo otvoriti još 100 novih radnih mjesta. Iskoristili smo priliku da predsjednicu pozovemo na otvorenje tvornice u Petrinji i mogu reći da je obećala da će doći“, rekla je Peša.

Ujedno otkriva kada prve proizvode iz buduće petrinjske tvornice „Palavra“ možemo očekivati. „Ja se nadam da će to biti vjerojatno u drugom kvartalu u 2019. godini. Izgradnja same tvornice započet će vrlo brzo. Mi smo aplicirali i prema Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta za potporu za sufinanciranje tog projekta. Čeka se izgradnja Poslovne zone i nadam se skoroj realizaciji barem tog građevinskog dijela. Što se tiče strojeva, ponude imamo, dobavljače imamo od kojih ćemo nabavljati, samo, to su takvi strojevi koji zahtijevaju dulju instalaciju i isporuku“, dodaje Peša.

Podsjeća još jednom kako će na samom početku biti zaposleno 100 radnika, no u budućnosti planiraju dodatna zapošljavanja. „Za početak u prvoj fazi izgradnje proizvodit će se samo rezani furnir. Nakon što krenemo proizvodnjom i plasiranjem proizvoda, planiramo eventualno proširenje sa spojenim i ljuštenim furnirom, što će zahtijevati dodatnih 50 radnih mjesta“, istaknula je Peša koja između ostaloga dodaje kako joj je drago što će tvornica „Palavra“ biti prva izgrađena tvornica na području Petrinje nakon Domovinskog rata, što je za njih kaže, velika čast. No ponajviše ju, kaše Peša, veseli što će ljudi dobiti priliku za posao.

Podsjetimo kako su radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Mošćenica-Poljana započeli i vrijedni su 27 milijuna kuna, te su sufinancirani iz Intervencijskog plana. Izgradnja tvornice „Palavra“ u Petrinji je investicija vrijedna sedam milijuna eura.

Foto:novabila.info, Grad Petrinja

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.