Patrick Walker trio oduševio Petrinju Patrick Walker trio oduševio Petrinju
PETRINJA – Spoj irske, škotske i engleske glazbe oduševio je sve okupljene u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma na koncertu Patrick Walker trija. Glazbeni... Patrick Walker trio oduševio Petrinju

PETRINJA – Spoj irske, škotske i engleske glazbe oduševio je sve okupljene u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma na koncertu Patrick Walker trija. Glazbeni je to sastav koji je osnovan 2013.godine u Zagrebu, otkriva nam jedan od članova ovog trija Ivan Bilić.

„Patrick Walker Trio je sastava iz Velike Britanije i iz Hrvatske, odnosno Patrick Walker po kojem je grupa nazvana, on dolazi iz Sheffielda u Velikoj Britaniji. I nas dvojica Hrvoje Sudar i moja malenkost Ivan Bilić, mi smo iz Zagreba. Grupa izvodi tradicionalnu irsku, englesku i škotsku glazbu“, rekao je Bilić.

Članovi ovog trija su glazbenici iz različitih bendova i glazbenih pravaca, a zajedno ih je spojio interes za irsku tradicionalnu glazbu. „Patrick tu glazbu svira već dugi niz godina. Također Hrvoje i ja. Mi smo se u tu glazbu, nema nekakvog logičnog objašnjenja zašto, mi smo se u tu glazbu zaljubili. To je kao kada se zaljubite u neku djevojku, u biti ne znate zašto ste se zaljubili u tu djevojku, a ne u neku drugu. Tako i mi sa tom tradicionalnom glazbom iz Irske, Škotske i Engleske. Jednostavno tu je pala nekakva ljubav i nema logično objašnjenja zašto. Ljudi vole tu glazbu zato što je vesela i brza, no mnoge melodije nisu vesele i brze, ima i polaganih i melankoličnih melodija. Ima za svakoga po nešto“, otkriva Bilić.

Dodaje kako su koncertno vrlo aktivni te nastupaju po brojnim festivalima, klubovima te raznim koncertnim dvoranama. „Nastupa je bilo jako puno u zadnjih pet do šest godina. Po gotovo cijeloj Europi, ne bih izdvajao sada niti jedan nastup posebno, svi nastupi su jednako dragi. Nastupali smo u jako puno država, od Skandinavije, Zapadne Europe, do gotovo svih zemalja na Balkanu, Sloveniji, Austriji, Italiji. Mnogo je tih nastupa bilo i teško je izdvojiti najbolji nastup“, ističe Bilić.

Iza sebe imaju i jedan studijski album, a u planu za buduće razdoblje najavljuje nove koncerte. „Nema nikakvih konkretnih planova. Nadamo se biti koncertno aktivni i dalje, što i jesno. Ovo ljeto nastupamo i u Njemačkoj i Nizozemskoj te nešto imamo koncerata u Hrvatskoj. Možda jednog dana snimimo drugi album. Prvi album koji se zove „Smoke stained cackle“ smo izdali prije nekoliko godina i sada razmišljamo da bi možda mogli snimiti i drugi album“, zaključio je Bilić. Petrinjska publika je tako imala priliku uživati u raznim pjesmama i instrumentalnim napjevima iz Irske, Engleske i Škotske, uz neke brže, ali i sporije melodije.

Patrick Walker, poznat je kao virtuozni violinisti i gitarist. Rođen je 1963.godine u Wharncliffe Sideu pored Sheffielda. Danas živi na relaciji Sheffield – Zagreb. Patrick svira irish folk, country, jazz i rock glazbu, a u Velikoj Britaniji nastupa s jazz bendom The Dizzy Club, ali i kao solo glazbenik pa tako ima i vlastitu glazbenu irish folk večer u jednom od Sheffieldskih pubova. Glazbom se bavi od rane mladosti – gitaru, mandolinu i violinu počeo je svirati između 10. i 12. godine. S brojnim bendovima, od kojih vrijedi spomenuti Secret Noise, George Faux & Patrick Walker, The Rainsaints, Kate Green & The Taproot String Band, Big Wide World, The Revolution i Patrick Walker & Brian Gilmer duo, svirao je u različitim zemljama na različitim kontinentima – Irskoj, Norveškoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Izraelu i SAD-u. Istinski je heroj engleske folk scene koji zna doslovno stotine jigova i reelova i zagarantirano može pokrenuti i rasplesati svaku publiku.

Hrvoje Sudar, u Hrvatskoj je poznat kao gitarist benda Flogiston i Slip, i kao multiinstrumentalist u etno bendu Heb. Rođen je 1983.godine u Zagrebu gdje i živi. Hrvoje je u svijet sviranja ušao u 14. godini života. Nakon prolaska kroz razne glazbene žanrove, zaustavio se na irskoj glazbi, u kojoj je našao drugi način razmišljanja u sviranju gitare, ali i svoje glazbeno ja. Ipak, uz irsku glazbu aktivno se bavi i hrvatskom, makedonskom i bosanskom etno glazbom kao član bendova Pät i Remetski tamburaši i puce. Svirao je u brojnim eminentnijim klubovima i pubovima te na festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji i Češkoj. Osim gitare, svira i irski bouzouki, mandolinu i violinu. Svojim neobuzdanim, ali preciznim stilom sviranja irske gitare osvaja srca svake publike.

Ivan Bilić bavi se sviranjem tradicionalne traverso flaute i irskih frulica već desetak godina, uglavnom po sastavima koji izvode irsku tradicionalnu glazbu, poput Mrs. Ferris Pighouse Collection, Slip, Tri Fir, a danas svira i srednjevjekovnu glazbu u Ansamblu Forfaitz. Znanje i vještine stekao je pohađajući glazbene seminare u Italiji, Austriji i Irskoj. Posljednjih deset godina nastupa po cijeloj Hrvatskoj od Dubrovnika do Osijeka, te izvan Hrvatske, u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Italiji, Sloveniji, BiH i Makedoniji. Nastupao je i kao vanjski suradnik s mnogim glazbenicima i na mnogim projektima, poput bendova Arieb Azhar & Shamrock Rovers, Flogiston, James Cannon & The Sinners, sa plesnim skupinama Irish Maiden i Celtic Fantasy itd.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.