BRUXELLES/SISAK – Tijekom trodnevnog boravka u Bruxellesu u sklopu izložbe „Zeleno-plava zipka Hrvatske“, svi posjetitelji iz Sisačko-moslavačke županije imali su priliku upoznati se s...

BRUXELLES/SISAK – Tijekom trodnevnog boravka u Bruxellesu u sklopu izložbe „Zeleno-plava zipka Hrvatske“, svi posjetitelji iz Sisačko-moslavačke županije imali su priliku upoznati se s radom Europskog parlamenta, kao i radom hrvatske eurozastupnice Marijane Petir koja je uvodno rekla kako je ponosna na projekt uvođenja zdravih obroka u hrvatske škole.

mppepptekst

„Kada sam postala zastupnica vidjela sam da na popisu država koje primaju subvenciju za zdrave obroke nema Hrvatske. Tada sam počela istraživati zašto Hrvatske nema, na što su mi rekli da Hrvatsku sprječavaju povijesni kriteriji, a povijesni kriteriji znače da možeš dobiti ove godine novce koliko si dobio prošle godine novca. Mi smo bili nova država članica, prije toga nismo mogli koristiti proračun, tada sam kolegama objasnila da je tu riječ o čistoj diskriminaciji, da oni mogu primjenjivati povijesne kriterije na druge države članice ali ne na Hrvatsku“, kazala je Petir te dodaje kako je nakon njezina dugog lobiranja, Hrvatskoj dodijeljeno 1,4 milijuna eura subvencija za zdrave obroke u hrvatskim školama. Sada izražava nadu kako će se natječaji za zdrave obroke decentralizirati kako bi navedene natječaje mogli raspisivati gradovi, općine i županije, a ne država.

mppepptekst2

Ujedno je napomenula kako se zalaže za uvoženje Zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse na europskoj razini. „S time želimo postići da se ne događaju situacije da trgovci raskinu ugovor kada im to padne na pamet, da vrate pošiljku kada im to padne napamet, da im se ne sviđa oblik jabuke ili krumpira pa onda to vraćaju pa poljoprivrednici poslije ne znaju kuda s tim, ali isto tako da se uvede red, da se zna koja je nabavna cijena. Da nam ne dolazi mlijeko po 2,89 kuna, ako znamo da je proizvodna cijena mlijeka 0,50 eura, to znači da tu netko debelo vara, a to znači da neke države članice daju skrivene subvencije za svoje izvoznike ili na neki drugi način kroz neke druge mjere koje su im na raspolaganju“, dodaje Petir. Ističe kako su joj mnogi u početku govorili da predstavnici malih zemalja u Europskom parlamentu ne mogu postići puno, no ona poručuje da se može napraviti jako puno ukoliko se jako puno i radi. Kazala je kako je posao eurozastupnika vrlo odgovoran i zahtjeva dosta ulaganja.

mppepptekst3

„Primjerice jedna od zanimljivosti, a koja se može povezati s našim kontinentalnim dijelom Hrvatske je to da sam podnijela inicijativu Ministarstvu kulture koja je i usvojena da se mali ribolov proglasi kulturnim dobrom kako bi na osnovu toga mogli tražiti iznimku na razini EU da se našim ribarima na moru dozvoli lov, izlov ribe za vlastite potrebe“, ističe Petir. Ujedno je najavila kako će idućeg tjedna zastupnicima biti predstavljeno njezino izvješće o ruralnim ženama koje su prema njezinim riječima obespravljene zbog toga što je njihov rad nevidljiv i nije plaćen.

mppepptekst1mppepptekst1a

„Ono što me totalno frapiralo je da u Hrvatskoj imamo 70 tisuća poljoprivrednika umirovljenika od kojih velika većina ima mirovinu manju od 500 kuna. Dakle ljudi koji su cijeli život proizvodili hranu da bi nas hranili, danas u starosti gladuju. To je sramotno, to treba promijeniti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 550 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu ispod praga siromaštva. Prag siromaštva u Hrvatskoj je prema zadnjim podacima 1950 kuna, a 93 tisuće umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu oko 500 kuna“, iznijela je ove podatke Petir.

mppepptekst4

Spomenula je i brojne ostale njezine inicijative, a na samom kraju je poručila kako je velika pobornica ulaska Makedonije u Europsku uniju. Podsjeća kako je Makedonija 2004.godine ispunila sve uvjete za početak otvaranja pregovora, no pregovori još uvijek nisu započeli. Na kraju dodaje kako očekuje od Europske unije da otvori vrata Makedoniji, jer to bi značilo mir za Balkan, obzirom je trenutno stanje na Balkanu dosta nestabilno.

mppepptekst5

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.